Слово на вручення жезла єпископу Ірпінському Клименту, вікарію Київської Митрополії

Возлюблений у Христі співбрате наш,
Преосвященний єпископе Клименте!


Нині дією всемогутньої Божої благодаті через наше рукоположення й спільну молитву боголюбивого віруючого народу ти покликаний до відповідального архієрейського служіння і приєднаний до сонму єпископів Єдиної Святої Соборної і Апостольської Церкви. Преклоняючи коліна перед Престолом, ти отримав посвячення бути служителем Христовим і будівником Таїн Божих (див. 1 Кор. 4,1).

Все твоє попереднє життя пов’язане зі стародавнім і святим Києвом, серцем якого є Свята Успенська Києво-Печерська Лавра. Тому знаменним є те, що твоє єпископське рукоположення звершилося саме на цій благодатній землі у день пам’яті засновника Лаври преподобного Антонія Києво-Печерського. Цього святого весь православний світ називає батьком руського чернецтва. Своїм прикладом він надихнув багатьох до подвижницького життя заради досягнення Царства Небесного. Свого часу у храмі Свято-Троїцького Іонинського монастиря ти теж дав Богу чернечі обітниці, які слід дотримуватися до останнього дня свого життя. І хоча єпископське служіння вимагає бути посеред світу, щоб апостольське благовістя не залишилося непочутим жодною душею, чернечі обітниці допоможуть тобі завжди залишатися тим, хто не є від світу (див. Ін. 17, 14). Бережи чистоту своєї души, не спокушайся земними благами і завжди перебувай у послусі Святій Православній Церкві. Це допоможе тобі не лише достойно і праведно звершувати своє архіпастирське служіння, але й досягти найголовнішої і, власне, єдиної значýщої мети для кожного християнина ¬– наслідувати вічне життя з Богом у Царстві Небесному.

Визначенням Священного Синоду Української Православної Церкви і нашим благословенням тобі належить виконувати особливий послух, пов’язаний з розбудовою системи духовної освіти заради поповнення Церкви новими достойними кандидатами для рукоположення у священний сан. З твого попереднього послуху на посаді проректора Київської духовної академії і семінарії тобі відомо, наскільки складною є справа виховання майбутніх пастирів, особливо в наш час, коли оскуде преподобный (Пс. 11, 2). Найперше намагайся сам подавати гідний духовний і інтелектуальний приклад для молодого покоління. Будь же взірцем для вірних у слові, в житті, в любові, в дусі, у вірі, в чистоті (1 Тим. 4, 12). У цьому й полягає подвиг архієрейства. Навчаючи, не переставай навчатися й сам, щоб, проповідуючи іншим, самому не залишитися недостойним (1 Кор. 9, 27).

У хвилини випробувань, які Господь неодмінно пошле тобі, уповай на Його всесильну допомогу. Молитва й покірність волі Творця нехай супроводжують усе твоє життя.

А тепер прийми цей жезл як знамення сили, даної тобі від Господа, і як опору у твоєму новому служінні та благослови присутніх тут людей Божих, які молилися за тебе й очікують твого першого архієрейського благословення.

† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

23 липня 2012 року, Свята Успенська Києво-Печерська Лавра


 

Церковные Таинства

—    Каждый священник в Таинстве Священства получает благодатный дар отпускать грехи.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— Действительно, на сеансах так называемого "лечения" многие современные экстрасенсы и "целители" используют святую воду, иконы, Священное Писание и тому подобное. Но нужно помнить о том, что, как говорит апостол Павел, могут существовать даже "лжеапостолы, лукавые делатели", котороые "принимают вид Апостолов Христовых,... потому что сам сатана принимает вид Ангела света" (2 Кор. 11, 13—14).
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Июль 2012>
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
242526272829
3031     

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru