Вітальне слово з нагоди Актового дня Київських духовних шкіл


Шановні професора, викладачі, працівники та студенти! Возлюблені у Господі отці, брати і сестри!

З ласки Божої цьогоріч ми знову святкуємо наше академічне свято, яке уже протягом багатьох років звершуємо в день пам'яті преподобного Нестора Літописця, який є Небесним Покровителем Київських духовних шкіл.

Ім'я цього ченця стоїть у витоків писемності на території нашої Батьківщини, а древнє літописання на теренах історичної Київської Русі бере свій початок від його пера. Стараннями Києво-Печерського подвижника часовий відлік нашого християнського буття починається на сторінках давніх рукописей, що належать авторству преподобного, невтомний труд якого назавжди закарбував в книгу життя першопочаткові віхи історії та культури українського народу.

З глибини пройдешніх віків і до наших днів вдячні покоління свято оберігали пам'ять преподобного Нестора Літописця. Свій вклад в її збереження та примноження щоденно роблять і духовні школи «матері міст руських», що перебувають під його безпосереднім заступництвом. Сьогодні життєвий подвиг та неоціненний внесок святого у вітчизняне історико-культурне середовище створюють натхненний приклад для наслідування в очах сучасного студента, викладача та священнослужителя столичних духовних шкіл.

Приносячи в цей святковий день Наші привітання високому зібранню, бажаю Владиці ректору та усьому професорсько-викладацькому колективу, студентам нових творчих та інтелектуальних здобутків в царині освіти і науки. Молитвами преподобного і богоносного отця нашого Нестора Літописця Всеблагий Творець Неба і землі нехай обдарує всіх вас Своїми безмежними милостями і щедротами!

Прикликаємо на Всіх Боже благословення!

+ ВОЛОДИМИР
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви
 

Церковные Таинства

—    В определении Таинства Евхаристии говорится, что оно является таким Таинством, "в котором верующий в виде хлеба и вина причащается Тела и Крови Христовых для жизни вечной". Здесь не идет речь о том, что хлеб и вино являются лишь образом, знаком Тела и Крови Господних. Сам Христос, установив это Таинство, прямо сказал о том, что в Евхаристии верующие будут причащаться Его истинных, а не символических Тела и Крови (Мк. 14, 22—25).
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— Действительно, на сеансах так называемого "лечения" многие современные экстрасенсы и "целители" используют святую воду, иконы, Священное Писание и тому подобное. Но нужно помнить о том, что, как говорит апостол Павел, могут существовать даже "лжеапостолы, лукавые делатели", котороые "принимают вид Апостолов Христовых,... потому что сам сатана принимает вид Ангела света" (2 Кор. 11, 13—14).
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Декабрь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
   234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru