Слово при врученні жезла Преосвященному Варсонофію, єпископу Новоазовському, вікарію Донецької єпархії

Преосвященний єпископе Варсонофію!

Віднині в архієрейському достоїнстві наш у Христі брате і співслужителю!

Промислительна десниця Божа привела тебе нині у цей святий храм, освячений в ім’я цілителя душ і тілес великомученика Пантелеімона, щоб згідно з рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви через покладання святительських рук ти прийняв благодать єпископського служіння Церкві Христовій. Ти зведений сьогодні Благодаттю Святого Духа на найвищий щабель священицького достоїнства і покликаний в подальшому звершувати своє служіння в сані єпископа богоспасенного града Новоазовська, вікарія Донецької єпархії.

За освяченою часом традицією нам, твоїм старшим співбратам, заповідано сказати тобі напутнє слово, бо нині разом з нами ти стаєш на шлях архіпастирського служіння. Слово повчання і настанови, яке ти почуєш сьогодні з Наших уст, сприйми усім твоїм єством, серцем і розумом. Те хвилювання, що ти відчув, уклонивши коліна перед престолом Господнім, трепет тієї миті, коли на твою главу були покладені відкрите Євангеліє і архієрейські руки, через які зійшла на тебе благодать Божа, нехай назавжди закарбуються у твоєму серці.

Сьогодні ти приєднаний до сонму наступників апостольського служіння, одягнутий у святительські одежі й перепоясаний силою вищої ієрархічної влади. Тобі належить бути пастирем пастирів стада Христового, для яких ти повинен стати прикладом у служінні та в житті. Тільки тоді твоє слово буде сприйняте, тільки тоді воно буде переконливим, коли буде підкріплене прикладом твого власного життя.

Величне таїнство звершилося над тобою — подані тобі нині дари твоєї особистої П’ятидесятниці є запорукою багатьох благ. Але й дані тобою сьогодні у сповіданні віри обітниці багато до чого тебе зобов’язують, і найперше — до послуху Матері Церкві та священноначаллю, яке поставило тебе на свічник служіння Церкві Христовій. У твоєму єпископському служінні тебе очікують труднощі й випробування, але пам’ятай, що Господь наш Іісус Христос завжди посеред нас. Саме від Господа путі людини скеровуються, і саме Той, Хто покликав нас до того чи іншого служіння дарує нам силу, мужність і витримку. Жезл сили, — говоримо Ми нині тобі із псалмоспівцем Давидом, — нехай пошле тобі Господь (Пс. 109:2).

Зігрівай у собі отриманий тобою нині благодатний дар Святого Духа, нехай буде плодоносною твоя архіпастирська діяльність на ниві Божій. Пам’ятай слова святого апостола Петра, якими він на зорі християнства наставляв Христових пастирів: Пасіть Боже стадо, яке у вас, доглядаючи його не примусово, а охоче і боговгодно, не для ганебної користі, а щиро, і не пануючи над спадщиною Божою, а подаючи приклад пастві (1 Пет. 5:2).

Возлюблений у Христі наш співбрате! Нехай благодать Божа, яка немічних зцілює і занепале відновлює, і яку ми не по заслугах наших, а виключно з милосердя Христа Бога нашого отримуємо від Отця Небесного, невідступно перебуває з тобою на шляху твого єпископського служіння, перед яким ти стоїш.

У своєму слові при нареченні ти сказав, що єпископ — це світильник, який поставляється на свічнику. Усвідом ці слова, сказані Господом Нашим Іісусом Христом, і світи, і будь світлом світові, щоби ті, які бачать добрі діла твої, прославили Отця нашого Небесного. Ти сказав, що схиляєш смиренно свою голову під наше благословення. Благословляємо ж тебе бути чесним у своєму пастирському служінні перед Богом і перед людьми, щоб совість твоя ніколи не затьмарювалася угодовством і компромісними пóступками, до яких так часто сьогодні схиляє нас князь світу цього. Чистота совісті перед Богом і людьми є запорукою чистоти душі та сподівання на дійсну і дієву поміч Божу. У цьому ти маєш добрий приклад Високопреосвященнішого митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона, під омофором якого ти ніс своє служіння у священному сані й продовжиш допомагати йому в несінні нелегкого хреста єпархіального служіння у сані вікарного архієрея. Тож нехай самовіддане й жертовне служіння Матері Церкві преосвященного Владики буде для тебе прикладом.

А тепер прийми цей жезл, як знамено сили, що посилає тобі Господь, як символ пастирського піклування про ввірене тобі словесне стадо, і подай від отриманої тобою архієрейської благодаті благословення Боже всім, хто у цей священний день молився за тебе й очікує від тебе твого першого архіпастирського благословення.

+ВОЛОДИМИР
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ

 

Церковные Таинства

—    В годы атеистического гонения и отсутствия вблизи открытых храмов родители были вынуждены тайно приглашать священника домой для свершения Таинства Крещения.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

—    Из Церковного Предания известно, что даже среди первых ближайших последователей Христа был врач — апостол и евангелист Лука. В XX в. жил и творил богоугодный врач — известный хирург, ученый — святитель Лука (Войно-Ясенецкий). Православная Церковь прославила его среди святых. Этот пример показывает, что сочетание врачебного искусства с глубокой верой в Бога может приносить вместе и телесные, и духовные плоды.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Март 2013>
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282931

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru