Слово при врученні жезла Преосвященному Боголіпу, єпископу Олександрійському і Світловодському

Возлюблений у Господі співбрате, єпископе Боголіпе!

 

Сьогодні наша Церква радіє радістю Сіонської горниці, осяяної світлом благодаті Духа Святого, Який освічує і освячує всякого, хто приходить у цей світ, бо нині вона приймає у своє лоно одного зі своїх архіпастирів, якого Промисел Божий і благодать Всесвятого Духа привели у взаємне спілкування з повнотою сонму єпископів Христової Церкви.

Нехай завжди благословляє душа твоя Господа, і твоє серце не перестане підносити повсякчас до Престолу Господнього подячні молитви, адже сьогодні Бог благодіяв тобі. Прийми ж із смиренням і вдячністю цей великий дар.

Хто з нас може сказати, що достойний великого дару Святого Духа? Ми сприймаємо всі благодіяння Господні виключно як те, що Господь дає не по заслугах наших, а як дар Свого нескінченного милосердя й любові.

Молитовно прошу Господа Бога нашого, щоб ті благодатні дари Святого Духа, що Він подав тобі нині, ти прийняв з благоговінням, смиренням і чистим серцем, щоб дари ці дедалі примножувались, і щоб у Небесному Царстві перед Престолом Господнім ти міг дати достойну відповідь за велику довіру любові Божої, яка виявилась у прикликанні тебе до високого і відповідального єпископського служіння.

Господь тебе обрав, а не ми. Так, саме Господь мав про тебе такий Промисел, як Сам Він і говорить у Святому Письмі: "Не ви Мене обрали, а Я вас обрав і настановив вас, щоб ви йшли і приносили плід, і щоб плід ваш перебував, щоб, чого не попросите в Отця в ім'я Моє, Він дав вам" (Ін. 15:16).

І нині, звертаючись до тебе, прошу, щоби ти, Боголіпе, був боголіпним не тільки за ім'ям, але й у житті, тобто, щоб ти був, як і перекладається твоє ім'я зі слов'янської мови, достойним служителем Бога та твоєї пастви.

Уся твоя надія нехай утверджується в Хлібі Життя - Господі нашому Іісусі Христі. Він тобі сьогодні доручає служіння Церкві Христовій, яку стяжав Своєю Кров'ю. І виходячи з Чашею Христовою перед народом Божим, засвідчуючи свою вірність Господу, віруй і сповідуй це з чистим серцем і совістю. Смиренно проси Господа, щоби Він своєю благодаттю, яка була подана тобі через покладення рук єпископів, а через них — від святих апостолів, укріплював та настановляв тебе.

Сердечна молитва, яку кожен з нас повинен взігрівати у своєму серці, є запорукою, яку ми давали при твоїй єпископській хіротонії. Ще і ще раз тобі скажу - згадуй обітниці, які ти сьогодні дав перед єпископатом і лицем всієї Церкви Христової. Можливо, будуть такі часи, коли серце твоє втомиться нести хрест архієрейського служіння, однак, зігріваючи у собі Дар Божий, посильними подвигами любові до Бога і ближнього, благоговійно надихаючись прикладом наших попередників, скажи собі з твердою вірою: «Горе мені, коли не благовіствую» (1 Кор. 9:16).

Прийми, возлюблений у Христі співбрате, разом із цим жезлом, котрий ми вручаємо тобі сьогодні, і наші вітання. Ми радіємо, знаючи тебе як добру людину, котра представлена сонму єпископів, що сьогодні дивляться на тебе, як на наслідника святих апостолів.

Прийми цей жезл - свідчення єпископської влади, котрий ми вручаємо у твої руки; будь добрим архієреєм і неси його зі щирим сумлінням. Виконуй свій послух достойно, богоугодно і благоприємно.

Зійди на кафедру і від усієї повноти благодаті, що почила на тобі сьогодні, преподай своє перше архіпастирське благословення народу Божому.


23 грудня 2012 року, Трапезний храм Києво-Печерської Лаври

† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

 

 

 

Церковные Таинства

—    Таинство Миропомазания является личной Пятидесятницей человека, который вступил в Церковь. Во время помазания святым миром человек получает Дары Святого Духа для освящения, укрепления и роста в духовной жизни.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

—    "И сотворил Бог человека по образу Своему, по образу Божию сотворил его; мужчину и женщину сотворил их" (Быт. 1, 27). Различие пола является особенным даром Творца людям. Мужчина и женщина в одинаковой степени являются носителями образа Божия и человеческого достоинства.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Декабрь 2012>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru