Вітальне слово учасникам Міжнародної конференції «Назустріч змінам – роль релігії в сучасному світі.Віра в умовах демократії та світського суспільства»


Учасникам Міжнародної конференції «Назустріч змінам – роль релігії в сучасному світі. Віра в умовах демократії та світського суспільства»

Ваше Блаженство, Ваше Високопреосвященство,
високодостойні гості, шановні учасники конференції!

Від імені Української Православної Церкви радий вітати всіх учасників форуму, які зібрались для того, щоб обговорити роль релігійного фактору в умовах демократії та світського суспільства.

Тема, яка винесена на повістку денну конференції, є надзвичайно важливою і чутливою для всіх нас, як представників релігій, так і для світських людей. Адже постмодерне суспільство сьогодні намагається оголосити релігію особистою справою кожної людини, намагається витіснити релігійний фактор на окраїну суспільного життя. Однак, ми бачимо, що глобалізаційні процеси в світі призводять до того, що людина все більше відчуває себе одинокою. Саме тому очевидним є те, що в найближчому майбутньому роль релігії в суспільстві загалом, і в житті кожної людини зокрема буде рости.

Діалог та співпраця між представниками різних релігій дає добрі плоди. Нам приємно констатувати, що в багатьох питаннях, особливо питаннях морально-етичного характеру, наші позиції співпадають. Світове співтовариство, орієнтуючись на успіхи в матеріальному, економічному житті, оминає своєю увагою внутрішнє життя людини. Саме тому питання моралі є одними з головних тем, які ставлять в основі свого служіння представники різних релігій. Світові релігії є тими інститутами, які покликані зберігати моральні норми. І тому конфлікти, які виникають між людьми, суспільствами, народами й державами, не можуть не хвилювати нас – представників світових релігій. Особливо, коли в політичних, соціальних та будь-яких інших конфліктах використовується релігійний фактор.

Захід, який зібрав сьогодні всіх нас, свідчить, що ми, незважаючи на приналежність до різних релігій і віросповідань, однодумні у своєму прагненні жити в сучасному світі в мирі, взаємній повазі, не приховуючи власних релігійних поглядів та переконань. Тому особливо приємним є перебування сьогодні серед нас Блаженнішого Патріарха Святого Града Єрусалима і всієї Палестини Феофіла ІІІ.

Блаженніший Предстоятель Єрусалимської Церкви, спираючись на багатий досвід своїх попередників, володіє практичним досвідом життя в багатоконфесійному середовищі, досвідом збереження миру, взаємної поваги, порозуміння та дружнього співробітництва. Свята земля – це місце зустрічі та спільного перебування трьох світових релігій, а тому ми будемо вдячні за ту мудрість, якою Його Блаженство матиме змогу поділитись із нами.

Захист релігійної ідентичності та її розвиток сьогодні є запорукою виховання гідних громадян завтра. Тому нам дуже приємно, що така робота сьогодні ведеться, що люди готові шукати шляхи для захисту своєї віри в умовах сучасного життя, шукати точок дотику та співробітництва в міжрелігійному діалозі, в діалозі зі світським суспільством, готові подати руку допомоги один одному, намагатись знайти відповіді на хвилюючі запитання сучасності й поділитись здобутим досвідом. Ми твердо переконані, що така готовність є запорукою гармонійних та доброзичливих відносин між людьми різних релігій та світоглядів.

Бажаю всім вам плідних трудів, цікавих дискусій та взаємного розуміння.


† ВОЛОДИМИР
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ
 

Церковные Таинства

— Миропомазание есть Таинство, в котором верующим при помазании освященным миром частей тела во имя Святого Духа подаются Дары Святого Духа, укрепляющие христианина в духовной жизни. Поэтому и Таинство это называется Таинством Миропомазания.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— Действительно, на сеансах так называемого "лечения" многие современные экстрасенсы и "целители" используют святую воду, иконы, Священное Писание и тому подобное. Но нужно помнить о том, что, как говорит апостол Павел, могут существовать даже "лжеапостолы, лукавые делатели", котороые "принимают вид Апостолов Христовых,... потому что сам сатана принимает вид Ангела света" (2 Кор. 11, 13—14).
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Апрель 2012>
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232426272829
30      
Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru