Вітальне слово з нагоди Актового дня Київських духовних шкіл


Шановні професора, викладачі, працівники та студенти! Возлюблені у Господі отці, брати і сестри!

З ласки Божої цьогоріч ми знову святкуємо наше академічне свято, яке уже протягом багатьох років звершуємо в день пам'яті преподобного Нестора Літописця, який є Небесним Покровителем Київських духовних шкіл.

Ім'я цього ченця стоїть у витоків писемності на території нашої Батьківщини, а древнє літописання на теренах історичної Київської Русі бере свій початок від його пера. Стараннями Києво-Печерського подвижника часовий відлік нашого християнського буття починається на сторінках давніх рукописей, що належать авторству преподобного, невтомний труд якого назавжди закарбував в книгу життя першопочаткові віхи історії та культури українського народу.

З глибини пройдешніх віків і до наших днів вдячні покоління свято оберігали пам'ять преподобного Нестора Літописця. Свій вклад в її збереження та примноження щоденно роблять і духовні школи «матері міст руських», що перебувають під його безпосереднім заступництвом. Сьогодні життєвий подвиг та неоціненний внесок святого у вітчизняне історико-культурне середовище створюють натхненний приклад для наслідування в очах сучасного студента, викладача та священнослужителя столичних духовних шкіл.

Приносячи в цей святковий день Наші привітання високому зібранню, бажаю Владиці ректору та усьому професорсько-викладацькому колективу, студентам нових творчих та інтелектуальних здобутків в царині освіти і науки. Молитвами преподобного і богоносного отця нашого Нестора Літописця Всеблагий Творець Неба і землі нехай обдарує всіх вас Своїми безмежними милостями і щедротами!

Прикликаємо на Всіх Боже благословення!

+ ВОЛОДИМИР
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви
 

Церковные Таинства

—    Запасными, то есть ранее приготовленными, Святыми Дарами в случае необходимости причащают больного человека, который из-за своего физического состояния не может присутствовать на богослужении. Эти Дары освящаются в Великий Четверг во время Божественной литургии, которая служится в этот день Великого поста в память об установлении Господом Таинства Евхаристии.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— Человек, переступая порог храма Божия, входит в место особого Его присутствия, для молитвенного общения с Господом, Пресвятой Богородицей, святыми, которым от Господа, перед Которым они предстоят, дарована благодать помогать нам в земных нуждах. Сам Спаситель говорит о необходимости такого молитвенного обращения: "Просите, и дано будет вам,.. ибо всякий просящий получает" (Мф. 7, 7-8).
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Декабрь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
   234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru