Вітальне слово учасникам Міжнародної наукової конференції «Феномен ісихазму: богословський, філософський та історичний аспекти»

Щиро вітаємо всіх учасників цьогорічного інтелектуального форуму в древньому місті Києві, відомому на весь світ завдяки великим християнським аскетам. їх богословські твори і життєвий приклад стали тими факторами, які вплинули на формування не лише унікального українського етосу, але й аскетичної ментальності багатьох слов'янських народів.

Саме на цій землі містичний досвід візантійського християнства був на практиці сприйнятий і глибоко осмислений монахами-анахоретами - учнями І сподвижниками преподобного Антонія Києво-Печерського. Тому маємо надію, що перебування у золотоверхому Києві надихне учасників конференції до нових інтелектуальних злетів І творчих здобутків. Адже саме тут протягом віків феномен священного мовчання візуалізувався в своєму як богословському, так і філософському та історичному аспектах.

Піднята для обговорення тема, й, зокрема, традиція і практика ісихазму, торкається надзвичайно тонких аспектів богоспілкування та богопоєднання. Святі Отці з великою обережністю описували містичний процес відродження людського єства, який прийнято назвати обоженням. Історичний досвід буття Церкви засвідчив, що прагнення інтелектуального проникнення в ці сакральні сфери без благоговіння перед Святинею, намагання суто раціонально пояснити надприродню реальність спричиняли до помилок, які спотворювали уяву про духовне життя. Тож нехай Всеблагий Господь вбереже вас від цього, благословить на плідну роботу і надішле в допомогу дух мудрості й розуму, дух поради й кр'тостї, дух пізнання та страху Господнього (1с. 11, 2).

Прикликаємо на Вас Боже благословення.

† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України
Предстоятель Української Православної Церкви
 

Церковные Таинства

—    Как известно, пост — это пора углубленной духовной жизни, когда человек пытается уделить больше внимания своим помыслам и поступкам, сверяя их с заповедями Божиими. В этот период мы пытаемся вести более насыщенную духовную жизнь.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— Целью Церкви является вечное спасение людей, цель государства заключается в том, чтобы обеспечить людям земное благосостояние и мирное сосуществование. Однако, как правило, государство осознает, что земное благополучие невозможно без соблюдения определенных нравственных норм — тех, которые необходимы и для вечного спасения человека.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Декабрь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
   234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru