Слово учасникам та гостям III Міжнародної науково-практичної конференції «Духовна та світська освіта: Історія взаємин – сучасність - перспективи»

Ваше Високопреосвященство! Дорогий Владико Ректор! Возлюблені у Христі отці, брати і сестри! Вітаю Вас з початком роботи Міжнародної науково-практичної конференції «Духовна та світська освіта: історія взаємин - сучасність -перспективи».

Вже втретє Київська духовна академія проводить цей науковий форум, збираючи в своїх стінах провідних фахівців не тільки з духовних та богословських шкіл, але і з світських навчальних закладів та наукових установ.

Цього року головною темою конференції стане досвід святості Київської академії. Дійсно, за свою вже майже чотирьохсотлітню історію Київські духовні школи стали колискою численних подвижників благочестя, які вшановуються не тільки в Україні, але й далеко за її межами. Згадаємо хоча б імена святителів Димитрія Ростовського, Феодосія Чернігівського, Іоанна та Філофея Тобольських, Інокентія Іркутського, Іоасафа Білгородського, Арсенія Мацієвича, Феофана Затворника, преподобного Паїсія Величковського та багатьох інших подвижників благочестя, що в віках прославили ім'я Київської Академії. Усі вони починали свій шлях церковного служіння за партами в Києві. Саме тут вони здобули перший досвід молитви та проповідництва. Тут вони не тільки вивчали істини віри, але й робили перші кроки на шляху духовного подвигу.

Київська академія явила зразок самовідданого служіння Церкві не лише в дореволюційний період, але і в буремні часи гонінь. Численні вихованці академії прийняли мученицький вінець. І сьогодні ми маємо приділити особливу увагу збиранню свідчень про подвиг їх сповідництва та мучеництва.

Головна мета духовної школи — виховання пастирів Церкви Христової. Які б реформи не проводились в семінарії і академії, завжди її вихованці і викладачі мають пам'ятати про цю особливу місію. Духовна школа завжди має бути, перш за все, школою благочестя. Приклад наших святих попередників, які і сьогодні з нами, які моляться за нас перед Престолом Божим, має надихати і нас йти шляхом духовного подвигу.

Впевнений, що вивчення досвіду святості Київської академії, намагання актуалізувати цей досвід, зробити його невід'ємною частиною життя Академії буде сприяти вихованню достойних служителів Вівтаря Господнього.

Бажаю благословенних успіхів усім учасникам конференції.

+ ВОЛОДИМИР
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви
 

Церковные Таинства

— Вопрос о степени достоинства или недостоинства священника решается церковным судом. В случае какого-либо нарушения церковных канонов и правил священник либо лишается сана, либо находится в запрете в богослужении на определенный срок или при определенных условиях.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

—    Мы имеем прямое указание от Самого Господа, ибо Он, как описано в Евангелии, взял дитя, поставил его посреди учеников, обнял его и сказал: "Кто примет одно из таких детей во имя Мое, тот принимает Меня; а кто Меня примет, тот не Меня принимает, но Пославшего Меня" (Мк. 9, 37). Поэтому, если верующий человек усыновляет ребенка, он выполняет заповедь Спасителя.

Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Октябрь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru