Звернення Блаженнішого Митрополита Володимира з нагоди 20-річчя незалежності України


У житті нашого народу є доленосні події, що містять у собі особливий, глибинний зміст його духовного та історичного покликання. Такою подією стало хрещення Київської Русі святим рівноапостольним князем Володимиром, з чого почався відлік часу існування нової християнської держави, могутньої, знаної та шанованої, як писав Літопис, усіма «четырьми концы земли».


Святий Ярослав Мудрий примножив церковні та державницькі здобутки батька через розвиток храмобудівництва, християнського просвітництва і налагодження міжнародних зв’язків з багатьма сусідніми країнами. Він здійснив задум князя Володимира про возвеличення столиці Київської Русі, як другого Константинополя, спорудивши у Києві собор Софії — Премудрості Божої, 1000-ліття якого, за рішенням ЮНЕСКО, відзначає цього року увесь світ.

Доля Вітчизни, як і кожна людська доля, розвивається за законами Божої правди. Коли наші предки впадали у рабство гріха і тління (див. Рим. 8: 21), забуваючи заповіти святих і богомудрих керманичів Київської Русі, роздираючи через братоненависницький розбрат єдине тіло країни, вони втрачали найцінніше — богодаровану свободу. Чужинське ярмо неодноразово лягало страшним тягарем на плечі народу.

Безліч поневірянь та випробувань довелося здолати, поки здійснилася віковічна мрія багатьох поколінь вселитися в «будинок свій» (Лев. 27: 14). З волі Божої, без якої нічого «не сталось» (Ін. 1: 3), Україна здобула незалежність. Сталося це мирним демократичним шляхом, через народне волевиявлення, без кровопролиття та конфліктів.

Відзначаючи 20-річний ювілей незалежності України, піднесемо подяку Подателю усіх благ Господу за Його незліченну милість. Він дав нам для прожиття воістину «землю обітовану» (Євр. 11: 9), щедро наділивши її усіма земними благами. Немає того, чого б нам не дарував Домовладика. Україна славиться своїми родючими ланами, які дають сумлінним трударям рясні врожаї, земними копалинами, сповненими усього, що потрібно для розвитку економіки й народного господарства, вигідним географічним розташуванням, що сприяє налагодженню міждержавних і міжлюдських відносин. Та головне багатство Батьківщини — душа народу, сповнена віри, любові, мудрості, наснаги, волі до подолання усіх труднощів і негараздів.

Українська Православна Церква, яка об’єднує під своїм проводом увесь народ України, підносить у ці дні особливі молитви до Бога, прохаючи Його про ниспослання всіляких щедрот боголюбивій Вітчизні нашій, про «изобилие плодов земных и временех мирных».

Церква звертається до усіх співвітчизників з настановою примножувати любов до рідного краю, сумлінно трудитися на благо країни, бути відданими та високосвідомими її громадянами.

Українська Православна Церква прикликає Боже благословення на боголюбний народ України, молиться «о властех и воинстве ея, да тихое и безмятежное житие поживем во всяком благочестии и чистоте», у мирі, братолюбстві та єдності.

«Благодать Господа нашого Іісуса Христа, і любов Бога й Отця, і причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами! Амінь» (2 Кор. 13: 13).

24 серпня 2011 року,
м. Київ

† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви
 

Церковные Таинства

—    В соответствии с чином Таинства Крещения, составленного еще в первые века христианства, для крещения ребенка приглашали лишь одного крестного. Для младенцев мужского пола это был мужчина, для девочки — женщина.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

—    Все зависит от того, во что верует человек. Если человек верует и доверяет Богу, пытается жить по Его заповедям, злая сила не может иметь над таким человеком власти.

Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Август 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
222324262728
293031    

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru