Слово при врученні жезла Преосвященному Філарету, єпископу Новокаховському і Генічеському

Преосвященний єпископ Філарет, наш во Христі співбрате і співслужителю! Сьогодні через покладання рук архіпастирів, силою Святого Духа, ти став єпископом Святої Церкви. Віднині ти будеш нести спасительне благовістя народу Божому, із великою силою свідчити про воскресіння Господа Іісуса Христа (Діян. 4. 33), проповідувати Євангеліє благодаті Божої (Діян. 20. 24).

Твоя любов до Бога, про яку ти говорив учора в слові при нареченні, покликала тебе присвятити своє життя Богові — спочатку у священнослужінні, потім у чернецтві. Ти маєш досвід викладання у світському і духовному навчальному закладах, зараз тобі доручено займатися питаннями богослужіння.

Але нині починається новий етап твого служіння, відкривається нова сторінка твого життя — ти став єпископом. І ця подія стане серйозним випробуванням твоєї любові до Бога. Пам’ятай про те, що, кому багато дано, з того і спитається багато (Лк. 12. 48), тому і складнощі, і випробування і твоєму новому служінні будуть новими, більшими, складнішими. Не покладайся на свої сили, знай, що тільки за допомогою Божою, тільки Його ласкою ти зможеш звершувати служіння своє достойно, праведно і вірно.

Пам’ятай, що єпископ — не князь, а служитель, адже наслідує приклад Началопастиря Господа нашого Іісуса Христа, Який «не для того прийшов, щоби Йому служили, але щоб послужити» (Мк. 10. 45). Тому намагайся не володарювати паствою, а найперше служити народу Божому, любити всіх, і тоді Господь дасть тобі сили і владу для архіпастирства.

Не шукай своїх вигод у служінні, але перше піклуйся про благо Святої Церкви. Відтепер у тебе не може бути «власного часу», але весь твій час, все твоє життя, всі сили й помисли хай будуть віддані твоєму служінню.

Бог звершує дивні Свої справи через немічних, часто безсилих, недосконалих людей. Завжди май це у своєму серці, і, якщо чогось досягнеш, відразу віддавай славу Богові, Який зробив це. Навпаки, коли припустишся помилки, приймеш невірне рішення, відразу дивися в глибину свого серця — там корі-ниться і твоя помилка.

Живи життям простим і чистим. Не уникай спілкування і з пастирями, і з чернецтвом, і з мирянами — вони всі потребують твого архіпастирського слова, доброго ставлення, молитви.

Удавайся завжди до порад досвідчених архіпастирів. Скільки б ти не знав, і чого би не вмів, повір: в пораді ти отримаєш іще більше, і Бог, побачивши твоє смирення і усвідомлення твоїх слабкостей і твого незнання, через порадника пошле тобі Свою мудру допомогу.

Молися завжди. Тільки в молитві ти зможеш сповна реалізувати те, що тобі дарував Господь. Тільки в богослужіння ти будеш звершувати Тіло Христове, розбудовувати Святу Церкву. Молитва хай стане для тебе повітрям душі, життям твоїм.

Будь архіпастирем милостивим, адже ти висловив таке добре бажання у промові при нареченні во єпископа. Пам’ятай слова твого небесного покровителя, святителя Філарета: «Дар прощати більший від дару виправляти покаранням».

Хай Всесильний і Всемилостивий Господь благословить твоє нове служіння, щоб, пройшовши його чесно і непорочно, і ти отримав би нагороду від Господа, як непорочний Божий домостроїтель (Тит 1. 7).

А тепер прийми цей жезл, і благослови першим архіпастирським благословенням народ Божий, пастирем і слугою якого відтепер ти став.
 

Церковные Таинства

—    В соответствии с чином Таинства Крещения, составленного еще в первые века христианства, для крещения ребенка приглашали лишь одного крестного. Для младенцев мужского пола это был мужчина, для девочки — женщина.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— День Ангела — это день памяти святого, в честь которого человеку дается имя при Крещении. В этом случае Ангелом называется не Ангел Хранитель человека, который тоже есть у каждого, а одноименный нам святой, который становится нашим покровителем и примером жизни во Христе.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Февраль 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
789101112
14151617181920
21222324252627
28      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru