Слово на вручення жезла Преосвященному Миколаю, єпископу Ковельському, вікарію Волинської єпархії, 1992 г.

Преосвященний єпископе Миколаю, возлюбленний у Господі собрате i співслужителю! У святому храмі Воздвиження Чесного i Животворящого Хреста Господнього Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври за Божественною літургією Небесний Архієрей i Виконавець нашої віри (Євр. 12, 2) i спасіння Господь Icyc Христос через служіння єпископів Своєї Церкви возвів i тебе на вищий щабель священства. Ми, архієреї, які взяли участь у твоїй xipoтонії, з братською любов'ю вітаємо тебе з прийняттям архієрейської благодаті.

Дух Святий, Який живе в Цepквi Христовій i наповнює її Своїми благодатними дарами (1 Кор. 12, 4-11), щоб вона ні в чому не мала потреби i проявляла себе у cвіті в усій повноті та силі, через рішення священноначалля вказав бути тобі єпископом міста Ковеля Волинської області.

Прийми та поклади собі на серці слова настанов старших братів твоїх і співслужителів. «Для вcix я був усім, щоб спасти хоч деяких» (1 Кор. 9, 22), - говорить про себе апостол Павло, вказуючи на великий i складний подвиг апостольського служіння. Приймаючи сан єпископа, не на особисті інтереси, не на честь i славу маєш ти зважати, а на безкорисну працю на благо Святої Православної Церкви, заради спасіння духовних чад аж до готовності віддати за них своє життя.

Особливо приділяй увагу тому, щоб пасти ввірену тoбi паству богоугодно, бо часто під час вирішення тих чи інших питань керуємося ми людськими міркуваннями, а вони далеко не завжди відповідають волі Божій. Не приймай поспішних рішень, постійно покладай свою надію на Божу допомогу, черпай її в молитвах до Господа, зміцнюйся предстательством Пречистої Божої Матері, свого небесного покровителя та святих угодників Божих, які підтримують нас своїми молитвами.

Ходи у своїй архіпастирській діяльності шляхом святителів Божих, а особливо ревного й мудрого святителя Миколая Чудотворця, який вірно пас Христову паству, навчаючи її вірі та благочестю, і багато потрудився на користь Церкви. Бережи ввірений тoбi люд від єресей i розколів, навчай його істинам святої православної віри.

Ми просимо Господа, щоб Він дарував тoбi сили достойно нести покладений на тебе подвиг архіпастирського служіння. Ніколи не забувай, що міра ycпixy цього служіння завжди визначатиметься мірою твого особистого зростання в чеснотах i непорочності. Завжди намагайся бути для пасомих взірцем моральної чистоти та досконалості.

На знак явлення тобі сили Божої прийми цей жезл як видиму опору в майбутньому архіпастирському служінні.

А тепер, за образом Пастиря, Який пасе овець Своїх «на пасовищі доброму» (Єзк. 34, 14), візьми жезл i благослови присутніх людей Божих, які молитовно брали участь у твоїй архієрейській хіротонії i очікують твого першого благословення.
 

Церковные Таинства

—    Настаивая на необходимости церковного венчания, Церковь с уважением относится к гражданскому браку, хотя и считает его в духовном плане несовершенным. Церковный брак — это Таинство любви и единства в Господе. Поэтому взять благословение на совместную жизнь никогда не поздно.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— Христианство в качестве примера отношений в браке взяло образ союза Христа и Церкви. Апостол Павел наставлял, что "муж есть глава жены, как и Христос глава Церкви... как Церковь повинуется Христу, так и жены своим мужьям во всем. Мужья, любите своих жен, как и Христос возлюбил Церковь и предал Себя за нее" (Еф. 5, 23-25).
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Февраль 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
 23456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru