Слово на вручення жезла Преосвященному Віссаріону, єпископу Коростенському, вікарію Житомирської єпархії, 1992 г.

Преосвященний співбрате, єпископе Віссаріоне! Вітаємо тебе в день твоєї П'ятдесятниці з прийняттям благодаті Святого Духа! Віднині вона допомагатиме тобі виконувати нові для тебе обов'язки архієрея. Пам'ятай слова нашого Пастиреначальника: «Я є лоза, а ви - гілки; хто перебуває в Мені, і Я в ньому, той приносить багато плоду, бо без Мене не можете робити нічого» (Iн. 15, 5). Благословення Воскреслого Господа Iсуса Христа в Галілеї апостолам: «Отож, ідіть, навчіть всі народи, хрестячи їх в ім'я Отця і Сина і Святого Духа, навчаючи їх дотримуватись усього, що Я заповів вам» (Мф. 28, 19-20) нині безпосередньо стосується кожного єпископа.

Смиренно молись і проси в Бога допомоги в твоєму служінні, словом Христової істини оберігай паству, а тих, хто заблукав, з любов'ю наставляй і повертай до єдиної Святої Церкви, заснованої жертовним подвигом Господа Iсуса Христа. Саме в Церкві наш порятунок і наше освячення.

Боголюдина Iсус був слухняним сином Бога Отця «навіть до смерті, і смерті хресної» (Флп. 2, 8), тому Його людська природа обожилася. На путь покірного, нового церковного послуху стаєш і ти сьогодні. Твоє служіння дасть гарні плоди тоді, коли ти, за словами апостола Павла, будеш «непорочний, чесний, гостинний, здібний навчати» (1 Тим. 3, 2), ввірене стадо будеш пасти «не з примусу, а охоче і богоугодно, не для ганебної користі, а щиро, і не пануючи над спадщиною Божою, а подаючи приклад стадові» (1 Петр. 5, 2, 3).

Ти мав щасливу нагоду навчатись у духовних школах Свято-Троїце-Сергієвої Лаври, де вивчав богословські науки і складав їх у своєму серці. Твоїм взірцем були подвиг та смиренність преподобного Сергія Радонезького, біля мощей якого ти прийняв чернечий постриг. Твоя єпископська хіротонія відбулась у святій Києво-Печерській Лаврі, де своїми чеснотами й молитовним стоянням просіяло багато святих.

Нехай у твоїй діяльності надихає тебе подвиг святих апостолів, які заради любові до Бога здійснювали велике служіння, що перевищує слабкі людські сили, але, покладаючи свою надію на Бога, говорили, як апостол Павло: «Усе можу, бо зміцнює мене Божа благодать». Iз цих слів черпай духовну мудрість, подумки повертайся до них. Проси заступництва у Києво-Печерських святих та багатьох інших угодників Божих і твердо вір у їх духовну присутність.

Неминучі печалі та спокуси витримуй мужньо й терпляче - це угодно Богові (Одкр. 7, 14). Намагайся скрізь, де тільки зможеш, проповідувати слово Боже, наставляй свою паству з усіляким довготерпінням і повчанням (2 Тим. 4, 2).

Сьогодні ми молилися разом з тобою, щоб твоє єпископське служіння було для тебе спасительним і для Церкви корисним. Віримо, що благодать Божа, яка «немічних лікує і вбогих наповнює», допомагатиме тобі й завжди нагадуватиме про твої обов'язки.

А тепер візьми жезл цей як знак особливої сили, що посилається тобі від Бога, і продовжуй з любов'ю апостольське служіння. Дай нині своє перше благословення від отриманої тобою благодаті Всесвятого Духа народу Божому, який в цьому святому храмі молився сьогодні про тебе.
 

Церковные Таинства

—    Духовным отцом можно считать опытного в духовной жизни священнослужителя, которого избирают (с его согласия) как наставника в деле спасения. У духовника испрашивают благословение и совет в важных жизненных ситуациях.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

—    А какие аргументы могут быть против? Если это не создает препятствий в духовной жизни христианина, то, конечно, можно. Если же из этого делается своеобразный культ, который полностью поглощает все силы человека, так что не остается времени на молитву, то, безусловно, такие занятия спортом бесполезны.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru