Слово на вручення жезла Преосвященному Віссаріону, єпископу Коростенському, вікарію Житомирської єпархії, 1992 г.

Преосвященний співбрате, єпископе Віссаріоне! Вітаємо тебе в день твоєї П'ятдесятниці з прийняттям благодаті Святого Духа! Віднині вона допомагатиме тобі виконувати нові для тебе обов'язки архієрея. Пам'ятай слова нашого Пастиреначальника: «Я є лоза, а ви - гілки; хто перебуває в Мені, і Я в ньому, той приносить багато плоду, бо без Мене не можете робити нічого» (Iн. 15, 5). Благословення Воскреслого Господа Iсуса Христа в Галілеї апостолам: «Отож, ідіть, навчіть всі народи, хрестячи їх в ім'я Отця і Сина і Святого Духа, навчаючи їх дотримуватись усього, що Я заповів вам» (Мф. 28, 19-20) нині безпосередньо стосується кожного єпископа.

Смиренно молись і проси в Бога допомоги в твоєму служінні, словом Христової істини оберігай паству, а тих, хто заблукав, з любов'ю наставляй і повертай до єдиної Святої Церкви, заснованої жертовним подвигом Господа Iсуса Христа. Саме в Церкві наш порятунок і наше освячення.

Боголюдина Iсус був слухняним сином Бога Отця «навіть до смерті, і смерті хресної» (Флп. 2, 8), тому Його людська природа обожилася. На путь покірного, нового церковного послуху стаєш і ти сьогодні. Твоє служіння дасть гарні плоди тоді, коли ти, за словами апостола Павла, будеш «непорочний, чесний, гостинний, здібний навчати» (1 Тим. 3, 2), ввірене стадо будеш пасти «не з примусу, а охоче і богоугодно, не для ганебної користі, а щиро, і не пануючи над спадщиною Божою, а подаючи приклад стадові» (1 Петр. 5, 2, 3).

Ти мав щасливу нагоду навчатись у духовних школах Свято-Троїце-Сергієвої Лаври, де вивчав богословські науки і складав їх у своєму серці. Твоїм взірцем були подвиг та смиренність преподобного Сергія Радонезького, біля мощей якого ти прийняв чернечий постриг. Твоя єпископська хіротонія відбулась у святій Києво-Печерській Лаврі, де своїми чеснотами й молитовним стоянням просіяло багато святих.

Нехай у твоїй діяльності надихає тебе подвиг святих апостолів, які заради любові до Бога здійснювали велике служіння, що перевищує слабкі людські сили, але, покладаючи свою надію на Бога, говорили, як апостол Павло: «Усе можу, бо зміцнює мене Божа благодать». Iз цих слів черпай духовну мудрість, подумки повертайся до них. Проси заступництва у Києво-Печерських святих та багатьох інших угодників Божих і твердо вір у їх духовну присутність.

Неминучі печалі та спокуси витримуй мужньо й терпляче - це угодно Богові (Одкр. 7, 14). Намагайся скрізь, де тільки зможеш, проповідувати слово Боже, наставляй свою паству з усіляким довготерпінням і повчанням (2 Тим. 4, 2).

Сьогодні ми молилися разом з тобою, щоб твоє єпископське служіння було для тебе спасительним і для Церкви корисним. Віримо, що благодать Божа, яка «немічних лікує і вбогих наповнює», допомагатиме тобі й завжди нагадуватиме про твої обов'язки.

А тепер візьми жезл цей як знак особливої сили, що посилається тобі від Бога, і продовжуй з любов'ю апостольське служіння. Дай нині своє перше благословення від отриманої тобою благодаті Всесвятого Духа народу Божому, який в цьому святому храмі молився сьогодні про тебе.
 

Церковные Таинства

— Первой обязанностью крестных родителей является сознательное и благоговейное отношение к Таинству Крещения. Они должны осознавать, что по их вере ребенок приобщается к Православной Церкви, становится причастным Божией благодати.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

—    В вашем вопросе содержится и ответ на него. Как вы правильно заметили, сквернословие действительно можно рассматривать как какое-то "противопоставление" молитве, как говорит Спаситель: "От избытка сердца говорят уста" (Мф. 12, 34). А если сопоставить это со словами апостола Павла: "Всегда радуйтесь.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru