Слово на вручення жезла Преосвященному Питириму, єпископу Хмельницькому і Кам'янець-Подільському, 1992 г.

Возлюблений у Господі Преосвященний єпископе Питириме! Благодать Всесвятого Духа, «яка немічних лікує і зміцнює слабких», сьогодні зробила тебе наступником святих апостолів. Через боговстановлене благодатне священицьке служіння - покладання рук собору архієреїв у молитовній єдності з боголюбивим віруючим народом - ти став єпископом Української Православної Церкви.

Архіпастир - це благовісник істини, наставник у заповідях, вершитель таїнств. Для цього Господь поставив Своїх учнів - апостолів. Владу й благодать, отриману від Спасителя, вони у всій повноті передають своїм послідовникам.

Через єпископа, за вченням святих отців, тримається видимим чином єдність Вселенської Церкви Христової. «Не за них же тільки молю, але й за віруючих у Мене за словом їхнім, щоб усі були єдине, як Ти, Отче, у Мені, і Я в Тобі, так і вони хай будуть у Нас єдине, - щоб увірував світ, що Ти послав Мене» (Iн. 17, 20-21), - такими словами Спаситель звертається до Отця Небесного напередодні хресних страждань, смерті й Воскресіння, молячись за єдність усіх Своїх послідовників.

Апостол Павло писав своїм учням, а в їх особі й усім священнослужителям Церкви Христової: «Не занедбуй дарування, що перебуває в тобі й дане тобі за пророцтвом з покладанням рук священства» (1 Тим. 4, 14), «досягай успіхів у правді, благочесті, вірі, любові, терпінні, лагідності. Подвизайся добрим подвигом віри, держись вічного життя, до якого ти і покликаний, і сповідував добре сповідання перед багатьма свідками» (1 Тим. 6, 11).

Окрім того, єпископське служіння завжди несло в собі, крім найвищих благодатних дарів, ще й складні випробування для того, хто цю благодать приймає. Долі апостолів і багатьох їхніх послідовників - святих єпископів - свідчать про те, що вкрай рідко архієрейське служіння супроводжується пошаною та визнанням; навпаки, часто безперестанне проголошення світові євангельських істин викликає роздратування й ненависть із боку світу, заскорузлого у злі. З цієї причини прийняття єпископського сану вимагає від людини чималої мужності. Тому пам'ятай: єпископський сан - не підсумок і не нагорода за чесноти або таланти.

Від сьогодні починається твій шлях найвищого ієрархічного, відтак - найскладнішого служіння Богові, народу та Батьківщині. Використовуй час для спасіння врученої тобі пастви, і милість Божа завжди оберігатиме й наповнюватиме тебе силою. Навчися знаходити розраду й підтримку в молитві до Спасителя, Його Пречистої Матері та святих небожителів. Проси допомоги у преподобних Антонія, Феодосія та всіх Печерських угодників, на місці подвигів яких ти прийняв святительський сан.

А зараз прийми архієрейський жезл, символ єпископської влади й знамення сили, яку посилає тобі Господь, як опору в новому служінні, і дай віруючому народу перше архіпастирське благословення.
 

Церковные Таинства

—    Само по себе имя (как набор звуков или букв) никоим образом не может влиять на судьбу человека. Наша судьба зависит исключительно от того, какую жизнь мы ведем. Также можно вспомнить народную мудрость: "Не имя красит человека, а человек имя".
Подробнее ...

Вопросы и ответы

—    Еще во времена Византийской империи возник принцип "симфонии" Церкви и государства. Тогда считалось, что Церковь отвечает за нравственное состояние общества и занимается "божественными делами". Государство же занимается делами "земными", обеспечивая жизнедеятельность общества.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru