Слово на вручення жезла Преосвященному Iоанну, єпископу Переяслав-Хмельницькому, вікарію Київської Митрополії, 1996 г.

Преосвященний єпископе Iоанне, возлюблений у Господі брате й співслужителю! Сьогодні, згідно з рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви, відбулася твоя єпископська хіротонія, і ти прийняв благодать апостольського служіння в Церкві Христовій.

Звертаючись до апостола Петра, Господь тричі запитує його: «Чи любиш Мене?». I коли апостол сповідав свою віру й любов до Вчителя, Спаситель тричі сказав йому: «Якщо любиш Мене, паси вівці Мої» (Iн. 21, 15). Святитель Iоанн Златоуст, пояснюючи ці слова, говорить: «Учитель запитує учня, чи той любить Його, не для того, щоб самому про це дізнатися, а щоб показати нам, як Він піклується про своє стадо».

Преосвященний єпископе Iоанне! Вручаючи тобі символ єпископської влади, ми подаємо тобі братські настанови та поради. Прийми та збережи їх у своєму серці як керівництво до відповідального й найвищого служіння архіпастиря Церкви Христової.

Єпископ - це обранець Божий у справі управління через подання благодатних дарів Святого Духа: «Одних Бог поставив у Церкві: перших апостолами, других пророками, третіх учителями; іншим дав сили чудотворення, також дари зцілення, заступництва, управління, різні мови» (1 Кор. 12, 28).

Щоб уявити собі всю міру відповідальності твого майбутнього служіння, згадай, з яким зворушенням і страхом ставився до нього великий учитель і святитель Церкви Iоанн Златоуст. Зі щирістю і чистотою серця, вважаючи себе недостойним, він уникав цього великого сану. Але, поставлений Промислом Божим на архіпастирський шлях, шлях світочів Церкви Христової, він говорить, що служіння священика є вищим за служіння ангелів. Ще вищим і відповідальнішим є служіння архіпастиря, котрий володіє всією повнотою дарів Святого Духа. Згадаймо слова апостола, котрий називає Церкву Тілом Христовим. Таке величне порівняння говорить про вселенську гармонію, якою живе організм Святої Церкви. Пастир і доручена йому паства становлять органічну єдність.

Святий апостол Петро нагадує: «Пасіть ваше стадо Боже, доглядаючи його не примусово... і не пануючи над спадщиною Божою» (1 Пет. 5, 2-3). Завжди пам'ятай, що пастир добрий - це люблячий отець, котрий повсякчас і щиро піклується про своїх чад. Безперестанно відчувай відповідальність, покладену на тебе разом із благодаттю Божою. Плекай у собі сміливість і знай, що тобі Бог дав сили, які укріплять у несінні хреста. Iз цього моменту пам'ятай, що в друге пришестя Спасителя, Господа нашого Iсуса Христа, ти постанеш перед Суддею світу разом із ввіреною тобі паствою, плодами твого служіння. Пильнуй чистоту і єдність Церкви, бережи ввірений тобі корабель спасіння від підводних скель єресей і розколів, кінець яких - смерть.

А зараз прийми з рук наших жезл цей як знамення сили, яка посилається від Господа, як підтримку у твоїх працях, і ступи без остраху на шлях твій з любов'ю й духом лагідності (1 Кор. 4, 21).

Від отриманої благодаті Всесвятого Духа благослови тих, хто цього священного для тебе дня молився разом із нами й очікує твого першого архіпастирського благословення.
 

Церковные Таинства

— Для того чтобы правильно подготовиться к исповеди, нужен постоянный экзамен совести, а также пребывание в уединении для рассуждения о своих грехах.

Подробнее ...

Вопросы и ответы

— День Ангела — это день памяти святого, в честь которого человеку дается имя при Крещении. В этом случае Ангелом называется не Ангел Хранитель человека, который тоже есть у каждого, а одноименный нам святой, который становится нашим покровителем и примером жизни во Христе.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru