Слово на вручення жезла Преосвященному Павлу, єпископу Вишгородському, 1997 г.

Возлюблений у Христі Преосвященний єпископе Павле! Сьогодні з ласки Божої, через покладання наших рук, ти прийняв благодать архієрейства і став наступником апостольського служіння в Церкві Христовій. Ми щиро вітаємо тебе з цією знаменною подією у твоєму житті. Разом із привітаннями прийми, співбрате і співслужителю, і слова настанови, що йдуть із глибини наших сердець.

Як єпископ, як наступник апостолів ти поставлений на свічнику церковному, а тому маєш трудитися, аби своїм світлом зігрівати всіх і світити всім, хто приходитиме до тебе. Нехай прикладом для твого майбутнього архієрейського служіння буде Сам Пастиреначальник і Великий Архієрей, Господь наш Iсус Христос.

Згідно з ученням Церкви, єпископ продовжує на землі Божественну місію порятунку людства. А тому суть архіпастирського служіння полягає не лише в побудові храмів, відвідуванні престольних свят та накладанні резолюцій, а насамперед - у діяльній любові до своєї пастви. За прикладом Спасителя ти повинен горіти всередині вогнем жертовної любові до пасомих, любити й цінувати кожного, незважаючи на гріхи та недоліки. Радості та скорботи віруючих ти повинен сприймати як свої власні.

Єдність єпископа з ввіреними йому людьми - невід'ємна і важлива запорука успішності служіння. Зі співчуттям і любов'ю архіпастир має переживати моральну боротьбу своїх духовних дітей, усе життя віддавати для того, щоб ввірені його духовній опіці віруючі духовно зростали і вдосконалювалися. А тому архіпастиреві необхідно постійно працювати над особистим духовним зростанням. Пам'ятай слова святого апостола Павла: «Будь взірцем для вірних у слові, в житті, у дусі, у вірі, в чистоті» (1 Тим. 4, 12).

Нехай не бентежить тебе висота й відповідальність майбутнього апостольського шляху. Завжди молись і примножуй у собі дари, отримані через висвячення, щоб виконати два найважливіші твої завдання - спасти свою душу і душі ввірених твоїй опіці пасомих. Про це говорить святий апостол Павло: «Пильнуйте себе і всю отару, в якій Дух Святий настановив вас бути єпископами, пасти Церкву Господа і Бога, яку Він придбав Кров'ю Своєю» (Діян. 20, 28). Частіше згадуй притчу про загублену вівцю, яку прийшов знайти Син Божий і яку, наче дорогоцінний скарб, Він приніс Отцю Небесному. Отож молитовність і любов до своєї пастви, аж до самопожертви, нехай допомагають тобі нести архіпастирський подвиг.

Час, у який ти розпочинаєш служіння, непростий як для Церкви, так і для всієї України. Проси у Господа мудрості, щоб правильно вести церковний корабель. У складні моменти звертай свій духовний погляд на Розп'ятого Спасителя і пам'ятай, що твої скорботи і негаразди не можуть зрівнятися з Його стражданнями. У майбутньому служінні нехай зміцнюють тебе своїми молитвами святі Антоній, Феодосій та всі преподобні отці наші Печерські, у славній обителі яких несеш ти послух намісника і де звершується нині твоя хіротонія.

Важке служіння єпископа перевищує міру людських сил, але сьогодні Господь звертається до тебе, як колись до Ангела Смірнської Церкви: «Не бійся нічого, що тобі треба буде витерпіти... Будь вірний до смерті, й дам тобі вінець життя» (Одкр. 2, 10).

А тепер прийми цей жезл єпископського достоїнства, символ архіпастирської влади, яка, за вченням Святої Церкви, є насамперед владою любові, знаменням сили й пастирської кріпості. Нехай цей жезл, як колись апостольський посох, буде опорою тобі та твоїй пастві на шляху до вічних істин Христових та спасіння.

Зійди на амвон та благослови народ Божий, який сьогодні молився з нами під час твоєї хіротонії.
 

Церковные Таинства

— Миро (в переводе с греческого — благовонное масло) — это вещество, освященное Предстоятелем Церкви, которое используется в Таинстве Миропомазания, при освящении престолов и антиминсов православных храмов и при венчании на царство.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

—    Еще во времена Византийской империи возник принцип "симфонии" Церкви и государства. Тогда считалось, что Церковь отвечает за нравственное состояние общества и занимается "божественными делами". Государство же занимается делами "земными", обеспечивая жизнедеятельность общества.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
171819202122
24252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru