Слово на вручення жезла Преосвященному Онуфрію, єпископу Iзюмському, вікарію Харківської єпархії, 2000 г.

Преосвященний єпископе Онуфрію, возлюблений у Христі брате і співслужителю! Сьогодні звершилася велика подія у твоєму житті - Промислом Божим, обранням Священного Синоду Української Православної Церкви і покладанням наших рук ти прийняв повноту благодаті й священства і став єпископом Церкви Христової. Вітаючи тебе із цією подією, маємо сказати декілька слів повчання для твого майбутнього служіння.

Сан, який ти прийняв, дуже великий і відповідальний перед Богом. Ти став продовжувачем апостольського служіння, благовісником Євангелія Христового й провідником ввіреного тобі народу Божого до Вічного Царства. Нелегким буде твій шлях, але не зневіряйся й не сумуй. Благодать, яку ти отримав у Таїнстві архієрейської хіротонії, буде тобі великою допомогою й джерелом натхнення. Зігрівай її теплом своєї молитви, силою віри й відданості Богу та Його Святій Церкві. Господь завжди буде з тобою: у труднощах і скорботі, у радощах і випробуваннях.

У виконанні євангельських заповідей прагни бути взірцем для своєї пастви, керувати якою ти покликаний. Особистий приклад доброчесного життя - найсильніша й найдієвіша проповідь. Ти повинен бути «провідником сліпих, світлом для тих, хто в темряві, наставником неуків, учителем дітей, тим, хто має в законі взірець знання і правди» (Рим. 2, 19-20). Лише тоді твоє служіння буде корисним для Церкви й спасенним для твоєї душі.

Люби свою паству й будь готовий покласти свою душу за неї, за словами Спасителя: «Я пастир добрий: пастир добрий життя своє покладає за овець» (Iн. 10, 11).

Сьогодні від кожного єпископа вимагається особлива старанність і велика мудрість. Сучасне життя ставить перед Церквою та її служителями щоразу більше нових запитань. Від того, як ми на них відповімо, залежить наше майбутнє і спасіння. Частіше звертайся до Слова Божого, Святого Письма, до праць святих отців і вчителів Церкви. Там ти знайдеш вичерпні відповіді на всі життєві запитання.

Та ти маєш ще одну важливу перевагу. Твоє служіння проходитиме під батьківською опікою одного з найстаріших і найбільш видатних ієрархів нашої Святої Церкви - Високопреосвященнішого Никодима, митрополита Харківського і Богодухівського. Цей богомудрий старець усе своє життя присвятив служінню Церкві та народу Божому, сорок років - у сані єпископа. Його багатий життєвий досвід, батьківські повчання й поради будуть міцною опорою в твоєму архієрейському служінні як його вікарія. Ти протягом багатьох років трудився разом із ним, учився в нього, а нині прийшов час принести свій плід. Не осором його сивини та довіри до тебе. Продовжуй вчитися в нього самовідданому служінню Богові, Церкві та людям.

У твоєму архієрейському служінні прагни суворо й наполегливо дотримуватися святих канонів Церкви, оберігати чистоту православ'я, берегти паству в єдності й любові Христовій. Особливу турботу виявляй у справі підготовки гідних пастирів, здатних самовіддано й ревно опікуватися народом Божим: «Рук ні на кого не клади поспішно» (1 Тим. 5, 22).

Широке поле діяльності відкривається нині перед тобою. Озброївшись смиренням, терпінням і молитвою, обробляй ниву Божу. Нехай твоїми помічниками й молитвениками будуть преподобні й богоносні отці наші Антоній, Феодосій і всі преподобні Печерські, в обителі яких звершувалася твоя архієрейська хіротонія, а також святителі Афанасій Лубенський, Мелетій, Онуфрій та всі угодники Божі, які на Слобожанщині просіяли і прославилися.

А зараз прийми цей жезл як видимий знак твого єпископського служіння, прийми його немовби від руки Христової. Хай береже він твоє стадо і направляє його до спасіння. Зійди на цю кафедру й дай своє перше архіпастирське благословення народу Божому, який разом із нами молився сьогодні про тебе Христу Спасителю.
 

Церковные Таинства

— Для того чтобы правильно подготовиться к исповеди, нужен постоянный экзамен совести, а также пребывание в уединении для рассуждения о своих грехах.

Подробнее ...

Вопросы и ответы

— Бессмертной душой Господь наделил лишь человека. Об этом говорит Священное Писание, этому учат святые отцы. Именно человека Бог создал по Своему образу и подобию, наделив нас умом и волей. Грехопадение Адама стало причиной не только изгнания его из Рая, но и, как говорит апостол, причиной того, что "вся тварь совокупно стенает и мучится доныне" (Рим. 8, 22). Все создание ожидает спасения и возвращения в Рай, но личное спасение и жизнь вечная возможны лишь для бессмертной человеческой души.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
171819202223
24252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru