Слово на вручення жезла Преосвященному Онуфрію, єпископу Iзюмському, вікарію Харківської єпархії, 2000 г.

Преосвященний єпископе Онуфрію, возлюблений у Христі брате і співслужителю! Сьогодні звершилася велика подія у твоєму житті - Промислом Божим, обранням Священного Синоду Української Православної Церкви і покладанням наших рук ти прийняв повноту благодаті й священства і став єпископом Церкви Христової. Вітаючи тебе із цією подією, маємо сказати декілька слів повчання для твого майбутнього служіння.

Сан, який ти прийняв, дуже великий і відповідальний перед Богом. Ти став продовжувачем апостольського служіння, благовісником Євангелія Христового й провідником ввіреного тобі народу Божого до Вічного Царства. Нелегким буде твій шлях, але не зневіряйся й не сумуй. Благодать, яку ти отримав у Таїнстві архієрейської хіротонії, буде тобі великою допомогою й джерелом натхнення. Зігрівай її теплом своєї молитви, силою віри й відданості Богу та Його Святій Церкві. Господь завжди буде з тобою: у труднощах і скорботі, у радощах і випробуваннях.

У виконанні євангельських заповідей прагни бути взірцем для своєї пастви, керувати якою ти покликаний. Особистий приклад доброчесного життя - найсильніша й найдієвіша проповідь. Ти повинен бути «провідником сліпих, світлом для тих, хто в темряві, наставником неуків, учителем дітей, тим, хто має в законі взірець знання і правди» (Рим. 2, 19-20). Лише тоді твоє служіння буде корисним для Церкви й спасенним для твоєї душі.

Люби свою паству й будь готовий покласти свою душу за неї, за словами Спасителя: «Я пастир добрий: пастир добрий життя своє покладає за овець» (Iн. 10, 11).

Сьогодні від кожного єпископа вимагається особлива старанність і велика мудрість. Сучасне життя ставить перед Церквою та її служителями щоразу більше нових запитань. Від того, як ми на них відповімо, залежить наше майбутнє і спасіння. Частіше звертайся до Слова Божого, Святого Письма, до праць святих отців і вчителів Церкви. Там ти знайдеш вичерпні відповіді на всі життєві запитання.

Та ти маєш ще одну важливу перевагу. Твоє служіння проходитиме під батьківською опікою одного з найстаріших і найбільш видатних ієрархів нашої Святої Церкви - Високопреосвященнішого Никодима, митрополита Харківського і Богодухівського. Цей богомудрий старець усе своє життя присвятив служінню Церкві та народу Божому, сорок років - у сані єпископа. Його багатий життєвий досвід, батьківські повчання й поради будуть міцною опорою в твоєму архієрейському служінні як його вікарія. Ти протягом багатьох років трудився разом із ним, учився в нього, а нині прийшов час принести свій плід. Не осором його сивини та довіри до тебе. Продовжуй вчитися в нього самовідданому служінню Богові, Церкві та людям.

У твоєму архієрейському служінні прагни суворо й наполегливо дотримуватися святих канонів Церкви, оберігати чистоту православ'я, берегти паству в єдності й любові Христовій. Особливу турботу виявляй у справі підготовки гідних пастирів, здатних самовіддано й ревно опікуватися народом Божим: «Рук ні на кого не клади поспішно» (1 Тим. 5, 22).

Широке поле діяльності відкривається нині перед тобою. Озброївшись смиренням, терпінням і молитвою, обробляй ниву Божу. Нехай твоїми помічниками й молитвениками будуть преподобні й богоносні отці наші Антоній, Феодосій і всі преподобні Печерські, в обителі яких звершувалася твоя архієрейська хіротонія, а також святителі Афанасій Лубенський, Мелетій, Онуфрій та всі угодники Божі, які на Слобожанщині просіяли і прославилися.

А зараз прийми цей жезл як видимий знак твого єпископського служіння, прийми його немовби від руки Христової. Хай береже він твоє стадо і направляє його до спасіння. Зійди на цю кафедру й дай своє перше архіпастирське благословення народу Божому, який разом із нами молився сьогодні про тебе Христу Спасителю.
 

Церковные Таинства

—    Так и хочется ответить вопросом на вопрос: может ли человек поменять своих родителей, если они ему не нравятся? Или отказаться от врача или акушерки, которые принимали роды?

Подробнее ...

Вопросы и ответы

— Действительно, на сеансах так называемого "лечения" многие современные экстрасенсы и "целители" используют святую воду, иконы, Священное Писание и тому подобное. Но нужно помнить о том, что, как говорит апостол Павел, могут существовать даже "лжеапостолы, лукавые делатели", котороые "принимают вид Апостолов Христовых,... потому что сам сатана принимает вид Ангела света" (2 Кор. 11, 13—14).
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
171819202223
24252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru