Слово на вручення жезла Преосвященному Митрофану, єпископу Переяслав-Хмельницькому

Преосвященний єпископе Митрофане, возлюблений у Христі брате і співслужителю! Цього недільного дня, коли Церква святкує пам'ять святих отців шести Вселенських Соборів, благодать Божа звела тебе на найвищий щабель служіння в Церкві Христовій: через покладання наших рук ти став продовжувачем апостольської справи.

Наскільки це служіння високе, настільки й відповідальне. Наш обов'язок - нагадати тобі про це і дати поради та настанови, як звершувати його так, щоб воно було спасительним і для тебе, і для тих людей, які будуть довірені твоїй духовній опіці.

Насамперед ти повинен для всіх бути взірцем служіння Богові, Церкві та людям. «Паси вівці Мої» (Iн. 21, 16), - заповідав Спаситель апостолові Петру. Ці слова звернені до кожного єпископа Церкви Христової. Ти покликаний бути добрим пастирем, який готовий покласти душу свою за овець. Прикладом такої жертовної любові до роду людського є Сам Пастиреначальник, Великий Архієрей Господь наш Iсус Христос. Тож, звертайся до Нього з молитвою, щоб Він укріплював тебе в служінні, щоб давав сили нести нелегкий хрест апостольства.

Служіння це вимагатиме від тебе багато зусиль, терпіння, мудрості та відданості. Ніколи не впадай у відчай від тих труднощів і скорбот, які обов'язково траплятимуться на твоєму шляху. Пам'ятай слова святого апостола Павла, що сила Божа «звершується в немочі» (2 Кор. 12, 9).

На порозі третього тисячоліття життя ставить перед Церквою дедалі нові й нові проблеми, нові питання, на які ти повинен будеш дати вичерпні відповіді. Від правильності цих відповідей, від уміння вчасно їх дати багато в чому залежатиме успіх твоєї місії.

Сьогодні Церква в Україні переживає надзвичайно складний період історії свого буття. Ворог роду людського продовжує боротьбу. Будь уважним, борися за кожну людську душу, щоб вона не піддалася спокусам і не загинула для вічності. Пам'ятай, що перед Великим Суддею ти повинен будеш дати відповідь за твоїх духовних чад. У цій складній боротьбі озброюйся трьома найважливішими чеснотами - вірою, надією та любов'ю. Це та духовна зброя, котра ніколи не підводить. Пам'ятай, що Бог не в силі, а в правді.

Вітаючи сьогодні тебе з днем твоєї П'ятдесятниці, бажаємо мудрості, терпіння та сил нести той хрест апостольського служіння, який сьогодні на тебе покладається. Будь до кінця вірним Богові, Його Святій Церкві та тим обітницям, які дав у сповіданні віри. Знаменним є й те, що твоя архієрейська хіротонія відбулася в ювілейному 2000 році після Різдва Христового в нашій найбільшій національній святині - Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Нехай Покров Пресвятої Діви Марії завжди буде над тобою, а молитви преподобних отців наших печерських укріплюють тебе в твоєму служінні.

А тепер візьми цей жезл як символ єпископської влади і дай своє перше архієрейське благословення всім, хто сьогодні молився про тебе в цьому святому храмі.
 

Церковные Таинства

— Таинства Церкви — это священнодействия, в которых под внешними обрядами и действиями невидимо действует благодать Божия, то есть спасительное действие Святого Духа.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

—    Мы имеем прямое указание от Самого Господа, ибо Он, как описано в Евангелии, взял дитя, поставил его посреди учеников, обнял его и сказал: "Кто примет одно из таких детей во имя Мое, тот принимает Меня; а кто Меня примет, тот не Меня принимает, но Пославшего Меня" (Мк. 9, 37). Поэтому, если верующий человек усыновляет ребенка, он выполняет заповедь Спасителя.

Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
171820212223
24252627282930
31      
Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru