Слово на вручення жезла Преосвященному Филипу, єпископу Полтавському і Кременчуцькому, 2001 г.

Преосвященний єпископе Филипе! Напередодні Свого Вознесіння на небо Господь наш Iсус Христос звернувся до Своїх учнів із такими словами: «Отже, йдіть, навчайте всі народи, хрестячи їх в ім'я Отця і Сина і Святого Духа, навчаючи їх додержуватися всього, що Я заповідав вам» (Мф. 28, 19-20).

Ці слова Христа Спасителя - заповідь і настанова для кожного служителя Церкви Христової, а особливо для єпископа. Найкращою проповіддю буде твій особистий приклад, твоє благочестиве життя. Удосконалюй себе молитвою та постом, бережися зла, пам'ятаючи слова святого апостола Павла: «Бо єпископ повинен бути непорочний, як Божий домобудівник, не зухвалий, не гнівливий, не п'яниця, не забіяка, не користолюбець, а гостинний, який любить добро, доброчесний, справедливий, благочестивий, стриманий, який додержується правдивого слова, згідно з ученням» (Тит. 1, 7-9).

Iз гріховними звичками та пороками ти повинен боротися у своїй душі та закликати до такої ж боротьби свою паству. Святитель Iоанн Златоуст повчає: «Хто подвизається сам по собі, той приносить користь одному собі, а користь від пастирської діяльності поширюється на весь народ» («Шість слів про священство»). I далі: «Тому справедливо сказав Господь, що піклування про Його стадо є знаком любові до Нього Самого». Отож виявляй свою любов до Бога через сумлінне виконання архіпастирських обов'язків.

Виконуючи послух намісника Мгарського монастиря та ректора Полтавського духовного училища, ти показав хороші адміністраторські здібності. Відтепер уміло використовуй їх в управлінні всією єпархією. Багато праці потрібно докласти тобі в усіх галузях її життя.

Нагадаємо тобі про проблему, яка найчастіше поставатиме перед тобою, - це проблема розколу. Ворог роду людського посіяв кукіль у Полтавській єпархії. Одним із найважливіших твоїх завдань є навернути на істинний шлях до канонічної Церкви тих, хто перебуває за її межами, та вберегти від хибного шляху тих, хто може вийти з неї. Нехай Господь додасть тобі сили та мудрості плідно працювати на благо Святої Церкви та нашого боголюбивого народу.

А тепер прийми цей жезл як символ духовної влади й дай перше єпископське благословення народу Божому, який молився разом із нами у цьому святому храмі під час твоєї хіротонії.
 

Церковные Таинства

— Наилучшей подготовкой к первой исповеди должна быть семейная традиция регулярно посещать храм вместе с ребенком, где родители сами регулярно исповедуются и причащаются Святых Христовых Таин.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

—    Патриотизм православного христианина проявляется в защите Родины от врагов, в труде на благо Отчизны, в заботе о родной земле, а также в участии в делах государственного управления, сохранения и развития национальной культуры и самосознания.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
101112131416
17181920212223
24252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru