Слово на вручення жезла Преосвященному Амвросію, єпископу Новгород-Сіверському, вікарію Чернігівської єпархії, 1998 г.

Преосвященний єпископе Амвросію! Нині через покладання наших рук звершилося над тобою Таїнство архієрейської хіротонії. Диво Святої П'ятдесятниці, що сталося в Сіонській горниці, поклало початок існуванню Святої Церкви Христової. Христос Спаситель послав Своїм апостолам від Отця Святого Духа. З цього моменту Церква стала не тільки охоронницею, але й роздавательницею благодатних дарів Святого Духа. У Церкві немає дарів Духа без служіння, як і немає служіння без дарів.

За словом святого апостола Павла, саме Дух Святий «поставив одних апостолами, інших пророками, інших євангелістами, інших пастирями й учителями, на довершення святих, на діло служіння, для творення Тіла Христового» (Еф. 4, 11). I сьогодні у твоєму житті - день П'ятдесятниці. Таємничою, але реальною дією Святого Духа ти прийняв благодать апостольського служіння в Церкві, став продовжувачем рятівної місії, заповіданої Господом нашим Iсусом Христом.

Служіння, до якого ти покликаний, досить великотрудне й відповідальне. Воно вимагатиме від тебе повної самовіддачі, талантів і вміння. Але не бійся, Великий Архієрей Христос Спаситель керуватиме тобою. Будь Його слухняним і смиренним служителем. Він так говорить: «Не ви Мене вибрали, а Я вас вибрав і поставив вас, щоб ви йшли й приносили плід, і щоб плід ваш перебував, щоб, чого не попросите від Отця в ім'я Моє, Він дав вам» (Iн. 15, 16).

Надихай себе прагненням служити славі Божій і порятунку людей, тоді в тобі відкриється дар співчутливої любові до твоєї пастви. Намагайся все своє життя присвятити набуттю цієї найбільшої чесноти. Великий учитель Церкви святитель Iоанн Златоуст так говорить: «Духовну любов не народжує щось земне: вона йде згори, з неба, і дається в Таїнстві священства, але засвоєння й утримання цього дару залежить і від прагнення людського духу» (Тлумач. на посл. до Колос.).

Що ж потрібно розуміти під співчутливою любов'ю? Це духовне ототожнення себе з іншими, коли власне «я» відходить і залишається «ми».

Не буду детально нагадувати тобі про висоту й значення єпископського служіння. Ти маєш чималий досвід священнослужіння на парафії, за твоїми плечима чималий і життєвий досвід. Багато труднощів і скорбот довелося тобі пережити. Але за терпіння Господь дає й винагороду. Твій життєвий досвід стане тобі в нагоді під час архіпастирського служіння. Моли Господа дарувати тобі мудрість, терпіння та слухняність.

Ти поставлений нині вікарним єпископом найдавнішої на Русі Чернігівської єпархії. Труди з управління цією кафедрою ти повинен будеш ділити з найстаршим ієрархом нашої Церкви Високопреосвященнішим митрополитом Антонієм. Будь його мудрим учнем і надійним помічником. У його особі Господь дарував тобі досвідченого вчителя, наставника й люблячого батька. Наслідуй його приклад служіння Богові, Церкві й нашій земній Вітчизні.

Земля, де ти нестимеш єпископське служіння, освячена молитвами, працями й подвигами великого святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського, праведного старця Лаврентія й багатьох інших. Їхнє святе життя нехай буде тобі зразком для наслідування. Звертайся до них із полум'яною молитвою у хвилини радостей і скорбот. Не зневажай тими великими дарами, які тобі нині дає Господь. Будь гідним свого покликання, пам'ятай слова святого апостола Павла: «Але приборкую й поневолюю тіло моє, щоб, проповідуючи іншим, самому не залишитися недостойним» (1 Кор. 9, 27).

А тепер прийми цей жезл як символ твого єпископського служіння й дай своє перше архієрейське благословення народу Божому, який разом із нами молився нині під час твого висвячення.
 

Церковные Таинства

—    От того, кто приходит к Таинству Крещения в сознательном возрасте, нужны, в первую очередь, вера и покаяние.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

—    Исходя из содержания вопроса, постулат (имеется в виду, видимо, некое утверждение, принимаемое без доказательства, в данном случае, на веру) применительно к вероучительным вопросам — это основные догматы христианства.

Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242527282930
31      
Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru