Слово на вручення жезла Преосвященному Агапіту, єпископу Хустському і Виноградівському, 1998 г.

Преосвященний єпископе Агапіте, возлюблений у Христі брате і співслужителю! Сьогодні в серці українського православ'я - Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі знову звершилося чудо П'ятдесятниці. Дух Святий через покладання рук архієреїв поставив тебе єпископом Церкви Христової, ти став продовжувачем апостольського служіння, виразником невимовних Таїн Божих. Через тебе віднині будуть подаватися віруючим благодатні дари Святого Духа.

Згідно із вченням святих отців, завдяки єпископу втілюється ідея єдності Святої Церкви. Святий Iгнатій Богоносець у листі до Полікарпа Смірнського говорить: «Турбуйся про єдність, краще від якої немає нічого».

Єпископ є охоронцем віри та моральності: це покладає на нього обов'язок жити доброчесно й чисто. Для того, щоб бути для віруючих гідним взірцем, єпископ повинен перебувати, за вченням святого апостола Павла, «у правді, благочесті, вірі, любові, терпінні, лагідності» (1 Тим. 6, 11). Наслідуючи в усьому Христа Спасителя, архіпастир Церкви має бути готовим до хресної дороги аж до самопожертви.

Важким є подвиг єпископського служіння, і людських зусиль для його звершення - недостатньо. Але сила Божа «звершується в немочі» (2 Кор. 12, 9). Через це в Таїнстві архієрейської хіротонії Господь дає Своєму обранцеві особливі дари Святого Духа, які допомагатимуть у служінні. Ці благодатні дари ставленик отримує не як винагороду за заслуги, а як запоруку апостольського наступництва.

Тож нехай не бентежиться серце твоє! Сам Господь, Який покликав тебе до цього служіння, завжди незримо буде з тобою, тільки відкрий Йому двері серця твого та проси того, в чому відчуватимеш потребу. Спаситель завжди відгукнеться на твою молитву й не забариться прийти на допомогу.

Як колись Господь звертався до Своїх апостолів, так і сьогодні звертається до єпископів: «Не ви Мене вибрали, а Я вас вибрав і поставив вас, щоб ви йшли й приносили плід» (Iн. 15, 16). Цими словами Господь втішає Своїх обранців та дає наснагу виконувати ту місію, на яку посилає. Спасати людські душі від гріха, готувати їх бути добрими громадянами Царства Небесного - ось той плід, який ми повинні принести.

Виконувати цю місію складно, особливо в наш час, коли поширюється зло, а князь світу цього намагається погубити людські душі, відвернути їх від Бога та змусити служити собі. Проси в Господа мужності та терпіння, щоб зміг спасти, за словами апостола, хоча б деяких.

Виконуючи послух намісника Iонинського монастиря тут, у Києві, ти отримав необхідний досвід для майбутнього служіння в сані єпископа. Промислом Божим ти направляєшся до Хустської єпархії, що на Закарпатті. Сьогодні цей регіон переживає страшне стихійне лихо. Значна частина території залита водою, люди залишилися без житла, світла, їм загрожує важка та холодна зима, є людські жертви. Будь для віруючих закарпатців добрим пастирем, не відмовляй нікому, надавай посильну допомогу, втішай словом. Це буде досить відповідальний та важливий момент у твоєму архіпастирському служінні. Нехай Господь дасть тобі сили та мудрість вирішувати проблеми, з якими зустрічатимешся.

Вітаючи тебе з прийняттям благодаті архієрейства, бажаємо, щоб твоє служіння було спасенним для тебе і твоєї пастви.

А зараз прийми цей жезл, символ єпископської влади, і дай твоє перше архієрейське благословення народу Божому, який сьогодні молився про тебе в цьому святому храмі.
 

Церковные Таинства

— "Пустите детей приходить ко Мне", — говорит Господь (Мк. 10, 14).

Подробнее ...

Вопросы и ответы

— Заниматься государственным управлением или политической деятельностью не должны священнослужители, которые уже призваны на службу Богу и Его Церкви.

Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru