Слово на вручення жезла Преосвященному Пантелеімону, єпископу Васильківському, вікарію Київської Митрополії, 2000 г.

Преосвященний єпископе Пантелеімоне, наш співбрате і співслужителю! Промислом Божим ти сьогодні прийняв благодать архієрейства, став продовжувачем справи святих апостолів. На тебе покладено нові обов'язки та відповідальність.

Протягом чотирьох років ти ніс послух у славній обителі - Глинській пустині, яка прославилася висотою духовного життя її подвижників. Ти й надалі продовжуватимеш служіння тут, відтепер у сані єпископа.

Новий щабель покладає на тебе високі обов'язки перед Святою Церквою та народом Божим. Щоб їх виконати, тобі доведеться докласти чимало зусиль і терпіння. Зважаючи на те, що сили людські слабкі та немічні, Сам Господь Своєю благодаттю укріплюватиме тебе.

Єпископ, за вченням Святої Церкви, - це послідовник апостолів, сіль землі та світло світові, взірець для вірних у простоті, терпінні, слові, у житті, любові, в дусі, вірі та чистоті. Не сумнівайся в помочі Божій, завжди звертайся до Нього в молитві, постійно возгрівай у собі дари, що їх отримав ти через покладання рук наших. Тоді зможеш виконати найважливіші свої обов'язки - спасти свою душу та душі ввірених твоєму піклуванню дітей Божих.

Святий апостол Павло так повчає нас: «Пильнуйте себе й усю отару, в якій Дух Святий настановив вас бути єпископами, пасти Церкву Господа й Бога, яку Він здбав Кров'ю Своєю» (Діян. 20, 28). Завжди пам'ятай про покладену на тебе відповідальність. Виконуй свою місію з любов'ю та ревністю, пам'ятаючи слова святого апостола Павла: «У старанності не лінуйтеся; духом палайте, Господові служіть» (Рим. 12, 11).

Багато труднощів зустрінеш ти на цьому шляху. Для того щоб спасти інших, необхідно стати всім для всіх, тобто зректися своїх особистих турбот і всього себе, і все життя присвятити жертовному служінню людям. Вселенський отець і святитель Iоанн Златоуст так повчає нас: «Єпископ повинен належати всім і носити тягарі всіх». Без цього подвигу неможливо виконати архіпастирський обов'язок.

Ти продовжуватимеш свій послух у Глинській Різдва Пресвятої Богородиці ставропігійній пустині. Вона прославлена молитвами та подвигами багатьох подвижників благочестя, які явили нам приклад служіння Богу й людям. Наслідуй їх усім своїм життям.

Iз часу твого призначення намісником у монастирі багато чого змінилося. Побудовано нові храми, відремонтовано корпуси. Тепер перед тобою стоїть завдання відновити ту висоту духовного життя, якою завжди славилася пустинь. Твій новий сан допоможе успішно виконати це завдання. Ми покладаємо на тебе надію й віримо, що з допомогою Божою ти будеш віддано трудитися на благо Святої Церкви.

Сьогодні ми молимося разом про те, щоб твоє служіння було плідним для тебе і спасительним для твоєї пастви. Віримо, що ти віддаси всі свої сили для слави імені Божого, оновлення моральних основ життя. Пам'ятай, що Господь завжди посеред нас. Він покликав тебе до цього служіння, Він дасть тобі силу та мужність у несенні цього хреста.

А тепер прийми цей жезл - знак єпископського достоїнства, символ архіпастирської влади, яка, згідно із ученням Святої Церкви, є владою любові, знаменням сили й міцності. Нехай цей жезл буде тобі опорою в твоєму житті та служінні. Подай твоє перше архієрейське благословення народу Божому, який сьогодні молився про тебе в цьому святому храмі.
 

Церковные Таинства

—    Во время исповеди важно избежать двух крайностей. Первая — это когда мы бываем настолько немногословными, что за сжатостью изложения прячется суть содеянного. Когда обобщаем конкретные грехи и пытаемся лишь формально выразить их посредством широких понятий.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— Христос сказал, что Его Царствие не от мира сего. Но Он Сам пришел в этот мир, чтобы выполнить Свою спасительную миссию. Церковь также не от мира сего, ибо она является богочеловеческим организмом — Телом Христовым.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
171819202123
24252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru