Слово на вручення жезла Преосвященному Мелетію, єпископу Хотинському, вікарію Чернівецької єпархії, 2006 г.

Возлюблений у Христі співбрате наш, Преосвященний єпископе Мелетію! Нині Всемогутній Бог, Промислитель і Спаситель світу, покликав тебе до подвигу архіпастирського служіння й приєднав до сонму єпископів Єдиної Святої Соборної і Апостольської Церкви. Спільною молитвою архіпастирів, пастирів і боголюбивого віруючого народу ти прийняв Благодать Всесвятого Духа, яка освятила тебе для нелегкого й відповідального служіння на Божій ниві.

Давня традиція зобов'язує нас нагадати тобі про висоту єпископського служіння в Церкві Христовій. Промисел Божий поступово готував тебе до цього шляху в обителі преподобного Сергія, Почаївській Лаврі. Ти духовно зростав під опікою твого духовного отця й наставника Високопреосвященнішого Онуфрія, митрополита Чернівецького і Буковинського. Ти хіротонісаний у єпископа Хотинського, вікарія Чернівецької єпархії, і став найближчим помічником твого правлячого владики. Це покладає на тебе велику відповідальність, а для того, щоб понести її, ти маєш усвідомлювати висоту й велич твого послуху.

Усе життя єпископа Церкви Христової повинно бути відданим Богові й народу Божому. Єпископ - це світоч, який сяє на шляху людей до Царства Небесного. Насамперед це світло випромінюється через його власний приклад втілення в життя заповідей Божих. «Так нехай і ваше світло світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі справи і прославляли Отця вашого Небесного», - повчає нас Сам Господь Iсус Христос (Мф. 5, 16).

Тим, кого Господь обирає на це високе відповідальне служіння, Він посилає особливу благодать, яка зцілює людські немочі, дає силу й мудрість. Святий апостол Павло нагадує своєму учневі Тимофію, а через нього і всім служителям вівтаря Господнього: «Возгрівати дар Божий, який у тобі через покладання рук моїх» (2 Тим. 1, 6).

Що ціннішим є дар, то більше потрібно уваги й обережності відносно нього. Цей дар Святого Духа ти повинен возгрівати молитвою, постійним піклуванням про стан твоєї душі, ревністю про Господа, терпінням у труднощах, чистотою бажань і вчинків. Великий вселенський пастир і вчитель святитель Григорій Богослов так свідчить про висоту єпископського служіння: «Захисник істини повинен стояти з Ангелами, славословити з Архангелами, підносити жертви на горній жертовник, священнодіяти із Христом, відтворювати створіння, відновлювати образ Божий».

Як наступник святих апостолів, єпископ зобов'язаний повчати паству Словом Божим, турбуючись про висоту й чистоту її духовного стану. Святий апостол Павло свідчить: «Коли я проповідую Євангеліє, то немає мені чим хвалитись - це моя повинність, і горе мені, коли я не благовіствую» (2 Кор. 9, 16).

Паства бажає не лише чути добре слово, а й бачити в архіпастирі хороший приклад. Не шукай ані особистого добробуту, ані людської слави. Віддавай усього себе на служіння Спасителю світу й народові Божому. Нехай не бентежать тебе тілесні немочі, властиві кожній людини, пам'ятай слова апостола Павла: «Сила Божа в немочі звершується».

Будь добрим, милосердним пастирем, карай і напоумляй, пам'ятаючи про милосердя Боже, а суворість поєднуй з любов'ю. Люби народ Божий, який із вірою й благоговінням приходить до наших храмів і приступає до церковних таїнств.

Господь поставив тебе єпископом у нелегкий для України та Української Православної Церкви час. Розкол і далі роздирає хітон Церкви Христової. Здається, що всі сили зла повстали проти канонічної Православної Церкви. Державні чиновники, деякі політичні діячі втручаються в її внутрішнє духовне життя. У такій складній ситуації ми нагадуємо тобі про необхідність берегти єдність Церкви, суворо дотримуватися святих канонів і традицій, навчати цьому народ Божий.

Сьогодні, коли звершилася твоя архієрейська хіротонія, Свята Церква вшановує пам'ять святих отців шести Вселенських Соборів. Будучи просвітленими Духом Святим, вони уклали церковні канони, які охороняють і зберігають чистоту богоодкровенних істин. Святі канони були й залишаються основою духовно-адміністративного життя Церкви. Дотримуватися їх - обов'язок кожного єпископа, який бере за це відповідальність під час Чину сповідання віри перед хіротонією. Як зіницю ока бережи чистоту православної віри й дотримуйся святих канонів.

Буковина, де ти звершуватимеш своє єпископське служіння, - це давня, історична українська земля, на якій сторіччями мирно співіснують різні національності - українці, росіяни, румуни. Докладай максимум зусиль для того, щоб у цьому благословенному краї завжди панували мир, спокій, взаєморозуміння та братолюбство.

У день твоєї П'ятдесятниці прийми від нас щирі вітання із цією знаменною подією та побажання всесильної помочі Божої у твоєму новому служінні Святій Матері Церкві.

Благодать архіпастирства ти прийняв у древньому Києві, у духовному центрі українського православ'я - Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Покров Божої Матері й молитви преподобних отців Печерських нехай завжди перебувають із тобою.

А зараз прийми цей жезл як символ єпископської влади. Нехай у твоїх руках він буде символом сили та міцності для тебе, жезлом захисту, втіхи й радості для ввірених тобі духовних чад. Дай перше архіпастирське благословення цьому боголюбивому народові, який молився сьогодні про тебе під час хіротонії.
 

Церковные Таинства

— По своей сути Таинство Покаяния является самостоятельным Таинством. Оно может осуществляться как во время богослужений, так и отдельно от них. Если человек готов к исповеди, имеет желание и необходимость покаяться, он может в любое время прийти в церковь и получить от священника отпущение грехов.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

—    Обычно женщины в храме находятся с покрытыми головами, поэтому не видно, подстрижены они или нет и крашенные ли у них волосы. Поэтому думаю, что это вопрос скорее о внешнем виде женщины вне границ храма.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
101112131415
17181920212223
24252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru