Слово на вручення жезла Преосвященному Мелетію, єпископу Хотинському, вікарію Чернівецької єпархії, 2006 г.

Возлюблений у Христі співбрате наш, Преосвященний єпископе Мелетію! Нині Всемогутній Бог, Промислитель і Спаситель світу, покликав тебе до подвигу архіпастирського служіння й приєднав до сонму єпископів Єдиної Святої Соборної і Апостольської Церкви. Спільною молитвою архіпастирів, пастирів і боголюбивого віруючого народу ти прийняв Благодать Всесвятого Духа, яка освятила тебе для нелегкого й відповідального служіння на Божій ниві.

Давня традиція зобов'язує нас нагадати тобі про висоту єпископського служіння в Церкві Христовій. Промисел Божий поступово готував тебе до цього шляху в обителі преподобного Сергія, Почаївській Лаврі. Ти духовно зростав під опікою твого духовного отця й наставника Високопреосвященнішого Онуфрія, митрополита Чернівецького і Буковинського. Ти хіротонісаний у єпископа Хотинського, вікарія Чернівецької єпархії, і став найближчим помічником твого правлячого владики. Це покладає на тебе велику відповідальність, а для того, щоб понести її, ти маєш усвідомлювати висоту й велич твого послуху.

Усе життя єпископа Церкви Христової повинно бути відданим Богові й народу Божому. Єпископ - це світоч, який сяє на шляху людей до Царства Небесного. Насамперед це світло випромінюється через його власний приклад втілення в життя заповідей Божих. «Так нехай і ваше світло світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі справи і прославляли Отця вашого Небесного», - повчає нас Сам Господь Iсус Христос (Мф. 5, 16).

Тим, кого Господь обирає на це високе відповідальне служіння, Він посилає особливу благодать, яка зцілює людські немочі, дає силу й мудрість. Святий апостол Павло нагадує своєму учневі Тимофію, а через нього і всім служителям вівтаря Господнього: «Возгрівати дар Божий, який у тобі через покладання рук моїх» (2 Тим. 1, 6).

Що ціннішим є дар, то більше потрібно уваги й обережності відносно нього. Цей дар Святого Духа ти повинен возгрівати молитвою, постійним піклуванням про стан твоєї душі, ревністю про Господа, терпінням у труднощах, чистотою бажань і вчинків. Великий вселенський пастир і вчитель святитель Григорій Богослов так свідчить про висоту єпископського служіння: «Захисник істини повинен стояти з Ангелами, славословити з Архангелами, підносити жертви на горній жертовник, священнодіяти із Христом, відтворювати створіння, відновлювати образ Божий».

Як наступник святих апостолів, єпископ зобов'язаний повчати паству Словом Божим, турбуючись про висоту й чистоту її духовного стану. Святий апостол Павло свідчить: «Коли я проповідую Євангеліє, то немає мені чим хвалитись - це моя повинність, і горе мені, коли я не благовіствую» (2 Кор. 9, 16).

Паства бажає не лише чути добре слово, а й бачити в архіпастирі хороший приклад. Не шукай ані особистого добробуту, ані людської слави. Віддавай усього себе на служіння Спасителю світу й народові Божому. Нехай не бентежать тебе тілесні немочі, властиві кожній людини, пам'ятай слова апостола Павла: «Сила Божа в немочі звершується».

Будь добрим, милосердним пастирем, карай і напоумляй, пам'ятаючи про милосердя Боже, а суворість поєднуй з любов'ю. Люби народ Божий, який із вірою й благоговінням приходить до наших храмів і приступає до церковних таїнств.

Господь поставив тебе єпископом у нелегкий для України та Української Православної Церкви час. Розкол і далі роздирає хітон Церкви Христової. Здається, що всі сили зла повстали проти канонічної Православної Церкви. Державні чиновники, деякі політичні діячі втручаються в її внутрішнє духовне життя. У такій складній ситуації ми нагадуємо тобі про необхідність берегти єдність Церкви, суворо дотримуватися святих канонів і традицій, навчати цьому народ Божий.

Сьогодні, коли звершилася твоя архієрейська хіротонія, Свята Церква вшановує пам'ять святих отців шести Вселенських Соборів. Будучи просвітленими Духом Святим, вони уклали церковні канони, які охороняють і зберігають чистоту богоодкровенних істин. Святі канони були й залишаються основою духовно-адміністративного життя Церкви. Дотримуватися їх - обов'язок кожного єпископа, який бере за це відповідальність під час Чину сповідання віри перед хіротонією. Як зіницю ока бережи чистоту православної віри й дотримуйся святих канонів.

Буковина, де ти звершуватимеш своє єпископське служіння, - це давня, історична українська земля, на якій сторіччями мирно співіснують різні національності - українці, росіяни, румуни. Докладай максимум зусиль для того, щоб у цьому благословенному краї завжди панували мир, спокій, взаєморозуміння та братолюбство.

У день твоєї П'ятдесятниці прийми від нас щирі вітання із цією знаменною подією та побажання всесильної помочі Божої у твоєму новому служінні Святій Матері Церкві.

Благодать архіпастирства ти прийняв у древньому Києві, у духовному центрі українського православ'я - Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Покров Божої Матері й молитви преподобних отців Печерських нехай завжди перебувають із тобою.

А зараз прийми цей жезл як символ єпископської влади. Нехай у твоїх руках він буде символом сили та міцності для тебе, жезлом захисту, втіхи й радості для ввірених тобі духовних чад. Дай перше архіпастирське благословення цьому боголюбивому народові, який молився сьогодні про тебе під час хіротонії.
 

Церковные Таинства

— Традиционно епитимию, то есть духовное послушание после Покаяния для преодоления греха, на человека налагает священник. Он видит, какая именно должна быть епитимия. Если человек духовно зрелый, он получает одно послушание, если начинающий в вере — другое.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— День Ангела — это день памяти святого, в честь которого человеку дается имя при Крещении. В этом случае Ангелом называется не Ангел Хранитель человека, который тоже есть у каждого, а одноименный нам святой, который становится нашим покровителем и примером жизни во Христе.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
101112131415
17181920212223
24252627282930
31      
Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru