Слово на вручення жезла Преосвященному Олексію, єпископу Білгород-Дністровському, вікарію Одеської єпархії, 2006 г.

Преосвященний єпископе Олексію, возлюблений у Христі брате! Нині силою та дією Святого і Животворящого Духа при покладанні наших рук ти зійшов на вищий щабель ієрархічного служіння в Церкві Христовій. Вітаємо тебе з прийняттям благодаті архієрейства!

Разом зі словами поздоровлення прийми від нас також слова повчання про висоту й відповідальність єпископського служіння, сказати які зобов'язує нас давня церковна традиція.

Засновник Церкви Господь наш Iсус Христос заклав у ній три ступені священства - дияконський, пресвітерський та єпископський. Незважаючи на відмінність обов'язків ієрархії, її об'єднує одне - турбота про спасіння народу Божого. Найбільша відповідальність у цій місії покладена на єпископа. Він має дбати про всю Церкву, тому й одержує в Таїнстві архієрейської хіротонії повноту благодаті Божої. Від того, як він виконуватиме свої обов'язки, залежить і його особисте спасіння.

Єпископ повинен не лише пильнувати довірену йому паству, а й бути для неї належним прикладом. Слова святого апостола Павла, викарбувані на ієрейському хресті: «Будь взірцем для вірних у слові, в житті, в любові, в дусі, у вірі, в чистоті» (1 Тим. 4, 12), стосуються насамперед єпископа. Господь дає йому владу в Церкві, а влада - це велика відповідальність, і нею потрібно користуватися обережно. Неправильне застосування цієї влади може призвести до великих бід як для пастви, так і для єпископа. Про це свідчить історія Церкви.

Щоб користуватися цим даром Божим, необхідно постійно трудитися над облаштуванням свого внутрішнього духовного життя. Єпископ зобов'язаний, насамперед, навчитися покірності, терпінню й послуху. Недаремно святий апостол Петро нагадує: «Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать» (1 Пет. 5, 5).

Смирення та послух волі Божій дають можливість кожному віруючому, особливо єпископу, досягати вершин доброчинного життя. Єпископ, який посідає високе місце в Церкві, повинен завжди про це пам'ятати сам і навчати цьому паству. Своє служіння він зобов'язаний звершувати з любов'ю до всіх, незважаючи на національність, вік або становище в суспільстві. Де немає любові, там немає спасіння. Гординя та пиха несумісні з високим саном єпископа. Святий апостол Петро повчає нас: «Пасіть Боже стадо, яке у вас, доглядаючи його не примусово, а охоче й боговгодно, не для ганебної користі, а щиро, і не пануючи над спадщиною Божою, а подаючи приклад стадові» (1 Пет. 5, 2-3). Панувати над стадом Божим означає користуватися владою, яка не ґрунтується на любові.

Преосвященний єпископе Олексію! Сьогодні звершилася твоя П'ятдесятниця, ти став одним із наймолодших єпископів нашої Церкви. Твій життєвий шлях порівняно невеликий, тобі належить ще багато всього пережити й багато чого навчитися. Сьогоднішня подія - це своєрідний життєвий рубіж, за яким ти по-новому повинен оцінити своє місце в Церкві та служіння в ній. Ти маєш бути вимогливішим до себе й милостивішим до інших. Знаменно, що твоя архієрейська хіротонія відбулася на свято Преображення Господнього, яке нагадує нам та закликає до преображення наших душ.

Ти висвячений в єпископа Білгород-Дністровського, вікарія Одеської єпархії. До сьогодні твоє служіння відбувалося в Одеському Свято-Успенському монастирі та Одеській духовній семінарії. Відтепер ти став найближчим помічником твого духовного отця й наставника митрополита Одеського та Iзмаїльського Агафангела, і коло твоїх обов'язків значно розширилося.

Віримо, що під мудрим керівництвом владики ти гідно й успішно звершуватимеш своє єпископське служіння. Бережи чистоту святої православної віри, суворо дотримуючись святих канонів і церковних настанов, зміцнюй єдність нашої Святої Церкви. Нехай взірцем у цьому будуть тобі подвижники Одеської землі - святителі Iнокентій Херсонський, Анатолій (Грисюк), преподобний Кукша та інші. Божа Матір, яка прославилася в Касперівському чудотворному образі, нехай буде твоєю повсякчасною Заступницею та Покровителькою.

А зараз прийми цей жезл як символ єпископського достоюїнства та дай своє перше архієрейське благословення народу Божому, який молився нині про тебе під час хіротонії.
 

Церковные Таинства

—    Православная Церковь, заботясь о спасении каждого человека и ссылаясь на то, что никто не знает срока наступления своего последнего часа, призывает не откладывать крещения младенцев. Основанием для этого призыва являются слова Самого Христа: "Если кто не родится от воды и Духа, не может войти в Царствие Божие" (Ин. 3, 5).
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— В воскресные школы ходят разные дети — не только из традиционно церковных семей. Бывает так, что родители, которые сами не получили церковного воспитания в богоборческие времена, специально приводят детей в воскресную школу, чувствуя на собственном опыте недостатки атеистического воспитания.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
101112131516
17181920212223
24252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru