Слово на вручення жезла Преосвященному Митрофану, єпископу Горлівському і Слов'янському, 2007 г.

Возлюблений у Господі Преосвященний єпископе Митрофане! Благодать Всесвятого Духа, «яка завжди хворих лікує та немічних укріплює», сьогодні зробила тебе наступником святих апостолів. Через покладання рук собору архієреїв у молитовній однодумності з боголюбивим віруючим народом ти став єпископом Української Православної Церкви.

Пастиреначальник наш Господь Iсус Христос, Котрий взяв на Себе гріхи світу (Iн. 1, 29), вручає архіпастирю для збереження та порятунку святе Своє надбання, і тобі «слід доглядати його не примусово, а охоче й богоугодно... щиро, не пануючи над спадщиною Божою, а подаючи приклад стадові» (1 Пет. 5, 2-3).

Через єпископа, за вченням святих отців, здійснюється єдність Вселенської Церкви Христової. «Не за них же тільки молю, але й за віруючих у Мене за словом їхнім, щоб усі були єдине, як Ти, Отче, в Мені, і Я в Тобі, так і вони хай будуть в Нас єдине, - щоб увірував світ, що Ти послав Мене» (Iн. 17, 20-21) - такими словами Спаситель звертається до Отця Небесного напередодні хресних страждань, смерті й славного Воскресіння, молячись про єдність усіх Своїх послідовників. Муж апостольський, святий священномученик Iгнатій Богоносець свого учня Полікарпа Смирнського наставляє так само: «Піклуйся про єднання, краще нього немає нічого».

Як Предстоятель Помісної Церкви, єпископ охороняє віру й моральність, що потребує від нього самого бути всім прикладом «у слові, в житії, в любові, в дусі, у вірі, у чистоті» (1 Тим. 4, 12). За словами апостола Павла, «належить йому також мати добре свідчення від зовнішніх, щоб не впасти у нарікання й тенета диявольські» (1 Тим. 3, 7), тому йому необхідно постійно процвітати «у правді, благочесті, вірі, любові, терпінні, лагідності» (1 Тим. 6, 11). I найголовніше - наслідуючи в усьому Христа, єпископ повинен бути готовий іти хресним шляхом богоуподібнення в самопожертві, тому що в основі Церкви лежить Хресна Жертва.

Нагадую тобі основні вимоги до архієрейського служіння не для того, щоб налякати, а щоб запалити в тобі «ревність у Бозі» (Числ. 25, 13). Господь кличе тебе до єпископства замолоду, коли ти сповнений сил, енергії та, напевно, богоугодних планів. Твоєму піклуванню доручається єпархія нашої Української Православної Церкви. В архієрейському служінні ці якості будуть тобі дуже потрібні для облаштування повноцінного церковного життя довіреної тобі пастви. Пам'ятай: єпископський сан - не результат або винагорода за чесноти й таланти. Віднині починається твій шлях найвищого ієрархічного, а отже, найважчого служіння Богу, народу й своїй Батьківщині. Використай молодість для спасіння дорученої тобі пастви, і милість Божа буде тебе завжди берегти й укріплювати.

Навчися знаходити розраду й підтримку в молитві до Спасителя, Його Божественної Матері та святих небожителів. Проси допомоги у преподобних Антонія, Феодосія та всіх Печерських угодників, на місці подвигів яких ти удостоївся прийняти святительський сан.

А зараз прийми архієрейський жезл, символ єпископської влади й знамення сили, яку посилає тобі Господь, як опору у твоєму новому служінні та дай віруючому народу перше архіпастирське благословення.
 

Церковные Таинства

—    Таинство Евхаристии является наибольшим и наиважнейшим Таинством Церкви. Приступают к нему те христиане, которые не имеют препятствий со стороны собственной совести и выполнили необходимые духовные требования.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

—    Прежде всего необходимо сказать, какие требования предъявляются к одежде православного христианина. Она должна быть чистой и аккуратной, не вызывать у окружающих неприятных эмоций или раздражения. Христос в Своей Нагорной проповеди, показывая каждому христианину примеры этического совершенства, говорит, обращаясь к тем, кто следует за Ним: "Вы — свет мира...

Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru