Слово на вручення жезла Преосвященному Варнаві, єпископу Макіївському, вікарію Донецької єпархії, 2007 г.

Преосвященний єпископе Варнаво, возлюблений у Господі собрате наш і співслужителю! Нині Промислом Божим ти приєднався до вищого ієрархічного служіння в Церкві Христовій. Через покладання наших рук ти прийняв благодать єпископського сану і продовжуватимеш апостольську місію на землі.

Єпископське служіння наскільки високе, настільки й відповідальне. Нинішній день став для тебе днем твоєї П'ятдесятниці, ти отримав особливі Дари Святого Духа, які укріплюватимуть тебе в новому служінні. Наш обов'язок -- нагадати тобі про висоту єпископства та про відповідальність того, на кого воно покладається. Збережи ці слова у своєму серці й дякуй Господові за ту милість, яку Він явив тобі нині.

Ти покликаний до архієрейського служіння в Церкві Господа нашого Iсуса Христа, яку Він освятив Своєю Чесною Кров'ю (Діян. 20, 28). Велич події, яка сталася нині, несе Церкві радість і свідчить про те, що вона живе, виконує покладену на неї місію -- веде народ Божий до спасіння.

Звершуючи своє пастирське служіння, ти набув уже достатнього досвіду духовного управління, адміністративних здібностей будівельника й господаря. Усе це знадобиться тобі під час нового твого служіння на вищому ієрархічному церковному щаблі.

Твоїм головним обов'язком як єпископа Церкви Христової є передання віруючим благодатних дарів Святого Духа через звершення таїнств і особливо Святої Євхаристії -- єднання народу Божого навколо Єдиної Чаші Плоті й Крові Христової, яка пролилася за весь світ і кожного з нас зокрема. Твоє служіння повинне ґрунтуватися на євангельському вченні та вченні святих отців, які показали чудовий приклад для наслідування єпископам на всі часи. У цьому ти знаходитимеш для себе підтримку й розраду.

Пам'ятай, що в єпископа немає особистого життя. Він зобов'язаний повністю віддати себе на «проповідь слова, настоюючи в час і не в час, викриваючи, забороняючи, благаючи з усяким довготерпінням і повчанням» (2 Тим. 4, 2). Він повинен «випити чашу Христову», долаючи спокуси й труднощі свого послуху.

Головним предметом апостольської, а відтак і єпископської проповіді була й залишається істина й реальність смерті та Воскресіння Христового: «Бо ми не себе проповідуємо, а Христа Iсуса, Господа...» (2 Кор. 4, 5), і «...якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1 Кор. 15, 14). Піклуючись про спасіння врученої тобі пастви, наслідуючи приклад Доброго Пастиря, Господа нашого Iсуса Христа, ти повинен будеш, залишивши дев'яносто дев'ять овець, поспішити на спасіння однієї заблукалої. Це вимагатиме від тебе міцної віри, любові, духовного досвіду, мудрості й терпіння, щоб разом з апостолом Павлом ти міг сказати: «Для немічних був як немічний, щоб придбати немічних. Для всіх я став усім, щоб спасти хоч декого» (1 Кор. 9, 22).

У наш складний час єпископ повинен суворо берегти чистоту святої православної віри та церковну єдність. Ти не повинен боятися піднести свій голос на захист Церкви перед сильними світу цього. Не залишай без батьківського піклування тих наших братів і сестер, які перебувають нині поза спасительною огорожею Матері Церкви.

Возлюблений у Господі собрате наш! Що б ти не робив під час єпископського служіння, роби все з вірою, любов'ю, смиренністю, відповідальністю й страхом Божим. Це ті чесноти, яких так не вистачає нині нашому суспільству. Без них усе втрачає сенс і значення. Без глибокого усвідомлення величі й відповідальності твоєї місії не буде користі в служінні Богу й ближнім.

Ти призначений вікарним єпископом митрополита Донецького і Маріупольського Iларіона. Не соромся черпати з його архіпастирського досвіду, прислухайся до його порад і настанов, будь смиренним і слухайся його як свого правлячого архієрея.

Вітаю тебе із днем твоєї П'ятдесятниці й бажаю, щоб твоє єпископське служіння було благословенним, плідним і спасительним як для тебе, так і для дорученої твоєму піклуванню пастви.

А зараз прийми aцей жезл -- символ єпископської влади, який вручаю тобі від імені Церкви. Нехай буде він тобі опорою в архіпастирському служінні. Зійшовши на цю кафедру, дай перше своє святительське благословення народу Божому, який молився разом із нами під час твоєї хіротонії.
 

Церковные Таинства

— Чтобы приступить к Таинству Причащения, нужно понимать величие святыни, к которой приступаешь, чувствовать свое недостоинство и искренне покаяться в грехах. Как говорит апостол Павел: "Кто будет есть хлеб сей или пить чашу Господню недостойно, виновен будет против Тела и Крови Господней.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— Следует отметить, что духовное церковное пение полезно для души православного христианина, его можно и нужно слушать. Но и в этом необходима рассудительность — слушать в надлежащей обстановке, чтобы имя Господне, Который прославляется в этом пении, не подвергалось нареканию или осуждению.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
345679
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru