Слово на вручення жезла Преосвященному Єлисею, єпископу Амвросіївському, вікарію Донецької єпархії, 2007 г.

Преосвященний єпископе Єлисею! Благодаттю Всесвятого Духа Божого у Таїнстві покладання рук святительських нині ти удостоївся єпископського сану і став наступником апостольського служіння Церкві Христовій.

Явившись учням після Свого Воскресіння, Господь Iсус Христос сказав: «Як послав мене Отець, так і Я посилаю вас» (Iн. 20, 21), «Ось Я з вами по всі дні до кінця віку» (Мф. 28, 20). Сьогодні ці слова звернені особисто до тебе як наказ працювати над творенням Тіла Христового і як зміцнення в майбутньому служінні.

Насамперед пам'ятай, що відтепер головною метою твого життя повинно бути спасіння довірених твоєму керівництву й піклуванню душ людських. «Слово (твоє) нехай буде завжди із благодаттю, згідно з вченням, щоб (ти) мав силу наставляти в здоровому вченні й викривати противників» (Кол. 4, 6; Тит. 1, 9).

Зберігай як зіницю ока святу православну віру й церковні канони: «Про це турбуйся, в цьому перебувай, щоб успіх твій для всіх був очевидний» (1 Тим. 4, 15).

Наглядай за народом Божим «невимушено, але охоче й боговгодно», не допускай недбальства й теплохладності, які з моменту гріхопадіння прабатьків тяжіють над усім людством. Цінуй усяку християнську душу. Кожен, хто звернеться до тебе, має побачити у твоїй особі пастиря доброго, готового покласти життя своє за словесних овець (Iн. 10, 11).

Частіше пригадуй притчу про вівцю, що заблукала (Мф. 18, 12-14; Лк. 15, 3-7). Заради її порятунку Сам Син Божий зійшов на землю, взяв «її на плечі Свої з радістю» і представив Отцю Небесному як дорогоцінний дар.

Приймаючи святительський сан, ти повинен прагнути не здобути особисту вигоду чи високу посаду, честь чи славу, а безкорисливо самовіддано служити Церкві й Батьківщині. Пам'ятай настанови святителя Iоанна Златоуста: «Перед Господом - усі вівці, тому що й пастирі, і вівці утворюють череду, що її пасе Єдиний Великий Пастир».

Нехай твоїм зразком для наслідування буде святий апостол Павло, який сказав про себе, що він «для підзаконних був як підзаконний, щоб придбати підзаконних; для тих, що не мають закону, - був як такий, що не має закону... щоб придбати тих, які не мають закону; для немічних був як немічний, щоб придбати немічних. Для всіх я став усім, щоб спасти хоч деяких» (1 Кор. 9, 20-22). Сповідуючи праву й святу віру, «будь взірцем для вірних у слові, в житті, в любові, в дусі, у вірі, в чистоті» (1 Тим. 4, 12). У цьому й полягає подвиг архієрейства.

У хвилини випробувань, які Господь неодмінно пошле, уповай на Його всесильну допомогу. Молитва й покірність волі Творця нехай супроводжують усе твоє життя.

Згідно з рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви, тебе призначено вікарним єпископом Донецької єпархії. Твоє служіння проходитиме під духовним керівництвом досвідченого ієрарха, Високопреосвященнішого Iларіона, митрополита Донецького і Маріупольського. Будь надійним і вірним його помічником та гідним архіпастирем Української Православної Церкви.

А тепер прийми цей жезл як знамення сили, даної тобі від Господа, і як опору у твоєму новому служінні й благослови присутніх тут людей Божих, які молилися про тебе й очікують твого першого архієрейського благословення.
 

Церковные Таинства

— Бог есть любовь, поэтому любой грех — это преступление против любви, ведущее к разрыву с Богом и другими людьми, следовательно, является грехом против Церкви. Поэтому тот, кто грешит, отпадает от Церкви и должен каяться перед ней.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— Диавола нельзя назвать сильным, потому что силу имеет только Господь. В Священном Писании сказано, что лишь Бог Творец является источником всякой силы. Человек, который стремится жить по заповедям Божиим, получает от Бога духовные дары и силы: "Безмерно величие могущества Его в нас, верующих по действию державной силы Его" (Еф. 1, 19).
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
346789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru