Слово на вручення жезла Преосвященному Iринею, єпископу Ніжинському і Батуринському, 2007 г.

Преосвященний єпископе Iринею! Промисел Божий, що кличе женців на ниву Господню, досягнув і тебе, й віднині ти входиш у сонм святителів Церкви Христової, освячений благодаттю єпископською, готовий вступити на поприще великого й відповідального служіння.

Понад двадцять років ти стоїш біля престолу Божого. Проте, згідно з давнім церковним звичаєм, нам слід наставити тебе на майбутнє служіння, нагадати про його висоту і зміцнити добрим словом. Пастиреначальник Господь Iсус Христос закликає тебе бути пастирем пастирів Його череди, для яких ти повинен стати прикладом в житті і служінні, адже тільки тоді твоє повчальне слово буде переконливим, коли воно підкріплюватиметься відповідним життєвим прикладом. Для пастирів і пастви ти маєш бути «зразком у слові, в житті, в любові, в дусі, у вірі, у чистоті» (1 Тим. 4, 12).

Єпископство є служінням Церкві, а не пануванням над Церквою. Тільки тоді, коли пастирі й пасомі зберігають «єдність духу в союзі миру» (Єф. 4, 3), Церква свідчить світові про свою надмирність. Але для цього необхідно, за словами апостола Павла, «поводитися гідно звання, до якого ви покликані, з усякою смиренномудрістю та довготерпінням, терплячи один одного любов'ю» (Єф. 4, 1-2).

Удостоєний нині через таїнство Святої Церкви єпископського сану, як наступник апостольського служіння, намагайся, щоб слова святого апостола були правилом твоєї архіпастирської діяльності. «Отож пильнуйте себе і всю отару, в якій Дух Святий поставив вас охоронцями, пасти Церкву Господа і Бога, яку Він придбав Собі Кров'ю Своєю» (Діян. 20, 28).

У всіх труднощах, які, безсумнівно, траплятимуться на твоєму шляху, кріпися, «тому що дав нам Бог духа не страху, але сили, й любові, й здорового розуму» (2 Тим. 1, 7). Дивися постійно «на начальника і виконавця віри Iсуса, Який, замість радості, яка йому належала, витерпів хрест, зневаживши посоромлення, і сів праворуч престолу Божого» (Євр. 12, 2). Нехай укріплюватимуть тебе слова священномученика Кипріана Карфагенського, який у посланні до Цецилія писав: «Якщо Господь і Бог наш Iсус Христос є Сам Верховний Священик Бога Отця, якщо Він перший приніс Самого Себе в жертву Отцю й заповів це творити в Його пам'ять, то очевидно, що тільки той священик є істинним наступником Христовим у служінні, який наслідує у священнодійстві Христа, і тільки тоді він приносить повну й досконалу жертву Богові Отцю у Церкві, коли приносить її так, як приносив Сам Христос».

Усім відома твоя любов до чернецтва й молитви. Нехай і надалі молитва до Спасителя, Його Пречистої Матері й угодників Божих зігріває твоє серце у хвилини радості чи випробувань. Намагайся передати своїм пасомим той досвід духовного життя, який ти набув у трьох великих Лаврах - Троїце-Сергієвій, Почаївській і Києво-Печерській.

Відповідно до рішення Священного Синоду твоєму опікуванню вручається новоутворена Ніжинська єпархія, до якої входять парафії з багатою й древньою історією, однак дуже розорені в роки лихоліть. Докладай максимум зусиль для того, щоб відродити істинно общинне церковне життя. Будь вірним і гідним єпископом Української Православної Церкви.

А тепер прийми цей жезл - символ архієрейської влади, який має стати твоєю опорою в майбутньому служінні, й дай перше архіпастирське благословення всім, хто молитовно співпереживав тобі в ці святі хвилини твого життя.
 

Церковные Таинства

—    Православная Церковь, заботясь о спасении каждого человека и ссылаясь на то, что никто не знает срока наступления своего последнего часа, призывает не откладывать крещения младенцев. Основанием для этого призыва являются слова Самого Христа: "Если кто не родится от воды и Духа, не может войти в Царствие Божие" (Ин. 3, 5).
Подробнее ...

Вопросы и ответы

—    А какие аргументы могут быть против? Если это не создает препятствий в духовной жизни христианина, то, конечно, можно. Если же из этого делается своеобразный культ, который полностью поглощает все силы человека, так что не остается времени на молитву, то, безусловно, такие занятия спортом бесполезны.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
345789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru