Слово на вручення жезла Преосвященному Iринею, єпископу Ніжинському і Батуринському, 2007 г.

Преосвященний єпископе Iринею! Промисел Божий, що кличе женців на ниву Господню, досягнув і тебе, й віднині ти входиш у сонм святителів Церкви Христової, освячений благодаттю єпископською, готовий вступити на поприще великого й відповідального служіння.

Понад двадцять років ти стоїш біля престолу Божого. Проте, згідно з давнім церковним звичаєм, нам слід наставити тебе на майбутнє служіння, нагадати про його висоту і зміцнити добрим словом. Пастиреначальник Господь Iсус Христос закликає тебе бути пастирем пастирів Його череди, для яких ти повинен стати прикладом в житті і служінні, адже тільки тоді твоє повчальне слово буде переконливим, коли воно підкріплюватиметься відповідним життєвим прикладом. Для пастирів і пастви ти маєш бути «зразком у слові, в житті, в любові, в дусі, у вірі, у чистоті» (1 Тим. 4, 12).

Єпископство є служінням Церкві, а не пануванням над Церквою. Тільки тоді, коли пастирі й пасомі зберігають «єдність духу в союзі миру» (Єф. 4, 3), Церква свідчить світові про свою надмирність. Але для цього необхідно, за словами апостола Павла, «поводитися гідно звання, до якого ви покликані, з усякою смиренномудрістю та довготерпінням, терплячи один одного любов'ю» (Єф. 4, 1-2).

Удостоєний нині через таїнство Святої Церкви єпископського сану, як наступник апостольського служіння, намагайся, щоб слова святого апостола були правилом твоєї архіпастирської діяльності. «Отож пильнуйте себе і всю отару, в якій Дух Святий поставив вас охоронцями, пасти Церкву Господа і Бога, яку Він придбав Собі Кров'ю Своєю» (Діян. 20, 28).

У всіх труднощах, які, безсумнівно, траплятимуться на твоєму шляху, кріпися, «тому що дав нам Бог духа не страху, але сили, й любові, й здорового розуму» (2 Тим. 1, 7). Дивися постійно «на начальника і виконавця віри Iсуса, Який, замість радості, яка йому належала, витерпів хрест, зневаживши посоромлення, і сів праворуч престолу Божого» (Євр. 12, 2). Нехай укріплюватимуть тебе слова священномученика Кипріана Карфагенського, який у посланні до Цецилія писав: «Якщо Господь і Бог наш Iсус Христос є Сам Верховний Священик Бога Отця, якщо Він перший приніс Самого Себе в жертву Отцю й заповів це творити в Його пам'ять, то очевидно, що тільки той священик є істинним наступником Христовим у служінні, який наслідує у священнодійстві Христа, і тільки тоді він приносить повну й досконалу жертву Богові Отцю у Церкві, коли приносить її так, як приносив Сам Христос».

Усім відома твоя любов до чернецтва й молитви. Нехай і надалі молитва до Спасителя, Його Пречистої Матері й угодників Божих зігріває твоє серце у хвилини радості чи випробувань. Намагайся передати своїм пасомим той досвід духовного життя, який ти набув у трьох великих Лаврах - Троїце-Сергієвій, Почаївській і Києво-Печерській.

Відповідно до рішення Священного Синоду твоєму опікуванню вручається новоутворена Ніжинська єпархія, до якої входять парафії з багатою й древньою історією, однак дуже розорені в роки лихоліть. Докладай максимум зусиль для того, щоб відродити істинно общинне церковне життя. Будь вірним і гідним єпископом Української Православної Церкви.

А тепер прийми цей жезл - символ архієрейської влади, який має стати твоєю опорою в майбутньому служінні, й дай перше архіпастирське благословення всім, хто молитовно співпереживав тобі в ці святі хвилини твого життя.
 

Церковные Таинства

— Стать христианином — означает изменить убеждения и образ жизни, переродиться в нового человека. Слова Господа о том, что зерно не оживет, если не умрет (Ин. 12, 24), или сказанное Никодиму: "Кто не родится от воды и Духа, не может войти в Царствие Божие" (Ин. 3, 5), подтверждаются самой жизнью.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

—    Миссия Церкви заключается не в том, чтобы вести какую-либо партию или политика к власти, а в том, чтобы вести человека к Богу. Церковь, в силу своей природы, не может заниматься политической агитацией, ведь ее чада могут оказаться по разные стороны политических баррикад.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
345789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru