Слово на вручення жезла Преосвященному Іларію, єпископу Сєверодонецькому і Старобільському, 2007 г.

Преосвященний єпископе Іларію! Милістю Божою через обрання Священного Синоду Української Православної Церкви й висвячення побратимів архієреїв ти нині одержав благодать Святого Духа, яка звела тебе на найвищий щабель ієрархічного служіння. Ти став єпископом Церкви «Господа й Бога, яку Він набув Собі Кров'ю Своєю» (Діян. 20, 28). Від сьогодні слова святого апостола Павла до свого учня Тимофія звернені й до тебе: «Проповідуй слово, настоюй в час і не в час, викривай, забороняй, благай з усяким довготерпінням і повчанням... будь пильний в усьому, перенось скорботи, роби діло благовісника, виконуй служіння твоє» (2 Тим. 4, 2-5).

Як спадкоємець апостольського служіння єпископ - творець Тіла Христового. «У Церкві, - пише священномученик Іриней, єпископ Ліонський, - Бог дав апостолів, пророків, учителів та всі інші дійствування Духа... Де Церква, там і Дух Божий; і де Дух Божий, там Церква й усяка благодать». У Церкві відбувається преображення враженої гріхом людської природи. Поза церковною огорожею спасіння не відбувається, тому на архіпастирях, охоронцях словесного стада й охоронителях віроучительних істин і канонів лежить велика відповідальність перед Богом, щоб вічне незмінне Божественне Одкровення було почуте й сприйняте сучасним світом. Однак, для цього потрібні не тільки розуміння, освіта й ученість, але, що важливіше, необхідні діяльне бажання й здатність жити за вірою та власним прикладом вести боголюбивий народ до Христа. Для пастирів і пастви ти повинен бути «зразком у слові, у житії, у любові, у дусі, у вірі, у чистоті» (Тим. 4, 12).

Єпископське служіння - це служіння любов'ю навіть до самопожертви, тому що «пастир добрий кладе життя своє за вівці» (Ін. 10,11).

У хвилини випробувань, через які Господь відвідуватиме тебе, знаходь розраду й заспокоєння в молитві. Саме в молитві, у спілкуванні з Творцем ти повинен черпати сили для архіпастирського служіння.

Будь завжди вірним тим обітницям, які ти дав перед хіротонією всій церковній повноті, й тоді Пастиреначальник наш Господь Ісус Христос зміцнить немічні людські сили і зробить тебе гідним єпископом Святої Церкви.

Твоя П'ятидесятниця відбулася в домі Божої Матері - Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, де ти здобув освіту, протягом багатьох років ніс викладацький послух, духовно зростав як священик і чернець.

Нехай Христос Спаситель, Який покликав тебе до високого архієрейського подвигу, заступництвом Преблагословенної Владичиці Богородиці й молитвами засновників нашої святої обителі - преподобних Антонія й Феодосія з усім сонмом печерських угодників допомагає і не залишає тебе на життєвих шляхах.

А тепер прийми цей жезл як символ святительської влади й дай перше архієрейське благословення всім, хто сьогодні молився про тебе.
 

Церковные Таинства

—    Грех заключается не только в отдельных поступках человека, он является постоянной болезнью, которая не дает человеку принимать дар Божией благодати, лишает его источника истинной жизни. Для искоренения таких грехов, как гордость или эгоизм, необходимо усиленное внимание к себе, борьба с грешными помыслами и горькое сожаление о своих ошибках.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— В воскресные школы ходят разные дети — не только из традиционно церковных семей. Бывает так, что родители, которые сами не получили церковного воспитания в богоборческие времена, специально приводят детей в воскресную школу, чувствуя на собственном опыте недостатки атеистического воспитания.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
345789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru