Слово на вручення жезла Преосвященному Пантелеімону, єпископу Івано-Франківському і Коломийському, 2007 г.

Преосвященний єпископ Пантелеімоне! Волею Святого Духа через обрання Священним Синодом Української Православної Церкви, з покладенням наших рук ти зійшов на найвищу ступінь ієрархічного служіння в Святій Православній Церкві, яку Господь наш і Спаситель Ісус Христос «здобув Собі Кров'ю Своєю» (Діян. 20, 28). Вітаючи тебе в день твоєї П'ятидесятниці, хочу також нагадати тобі про висоту, відповідальність та складність єпископського служіння, яке віднині довірено тобі здійснювати.

Наріжним каменем буття Святої Матері Церкви є Боголюдська природа Господа Ісуса Христа. У Церкві, котра є Тілом Христовим, «повнотою Наповнюючого все в усьому» (Еф. 1, 23), через Богом встановлену ієрархію продовжується на землі місія Бога, Який прийшов у тілі, щоб врятувати людство, що гинуло в гріхах. Найбільша відповідальність у цій місії покладається на єпископа, який отримує в Таїнстві архієрейської хіротонії повноту благодатних дарів Всесвятого Духа. Ця особлива благодать Божа дається для того, щоб щоденною працею й постійною молитвою про ввірений виноградник Божий здійснювати переображення занепалої людської природи.

«Проповідуй слово, наполягай вчасно і невчасно, викривай, забороняй, благай з усяким довготерпінням і повчанням... будь пильним у всьому, перенось скорботи, роби діло благовісника, виконуй служіння твоє» (2 Тим. 4: 2,5). Такими словами повчав святий апостол Павло свого учня Тимофія, довіряючи його опіці ефеську паству. Сподіваюсь, що ці слова від дня твоєї архієрейської хіротонії ти будеш сприймати як звернені до тебе особисто. Як спадкоємець апостольського служіння будь невтомним співтворцем Тіла Христового; уважним охоронцем віровчення та канонів Святої Вселенської Православної Церкви. Відтепер на тебе покладена велика відповідальність перед Богом та всією церковною повнотою, щоб проголошене апостолами та незмінне Божественне Одкровення було почуте й прийняте сучасним світом. У цьому тобі, безсумнівно, допоможе викладацький досвід, набутий тобою в стінах духовної школи, якій ти віддав багато років свого служіння як пастир Церкви Христової.

Ти призначений єпископом Івано-Франківським і Коломийським. Тобі визначено нести архієрейське служіння там, де віруючим доводиться нелегко і де Православна Церква змушена захищати своє право на існування. У твоїх руках відтепер доля невеликого, але від цього не менш цінного в очах Божих стада Христового. Пам'ятай, що на тих землях Православ'я часто пригноблювали. Згадуй приклад наших боголюбивих пращурів, які в минулі, не менш суворі часи, перед обличчям різних недоброзичливців православної віри рішуче відстоювали свої релігійні права. Як постриженик Києво-Печерської Лаври, пам'ятай труди та подвиги видатних представників братії цієї славної обителі, які в часи лихоліття різноманітних епох твердо ставали на захист Святого Православ'я.

Господь наш Ісус Христос, молитвами Пречистої та Преблагословенної Своєї Матері, заступництвом преподобних отців Києво-Печерських, нехай зміцнить тебе в твоєму єпископському служінні задля блага Святої Української Православної Церкви.

А зараз прийми цей жезл і надай своє перше архієрейське благословення народу Божому, який сьогодні молився за тебе.
 

Церковные Таинства

—    Таинство Миропомазания, как и Таинство Крещения, не повторяется. Что же касается помазания святым миром императоров, государей при венчании их на царство, то это не является повторением Таинства Миропомазания, а определяется как другой, высший способ сообщения даров Святого Духа.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— Конечно, крайне необходимы учебные заведения, в которых обучение и воспитание осуществляется на основе Православия — традиционной религии большинства граждан Украины. В то же время следует сказать, что Церковь способна осуществлять свои проекты лишь при реальной поддержке, в первую очередь, усилиями своих верных.
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
345789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru