Слово на вручення жезла Преосвященному Володимиру, єпископу Почаївському, вікарію Київської Митрополії, 2000 г.

Преосвященний єпископе Володимире, наш співбрате і співслужителю! З ласки Божої ти нині отримав благодать Святого Духа, яка звела тебе на вищий щабель служіння в Церкві Христовій. Ти став сьогодні єпископом, продовжувачем апостольської справи.

Наскільки це служіння високе та почесне, настільки й відповідальне. За своїм внутрішнім змістом воно потребує надзвичайно шанобливого ставлення. У перекладі з грецької «єпископ» означає «наглядач». Його обов'язок - піклуватися про спасіння не лише і не стільки власної душі, скільки тих людей, які вручаються його духовній опіці. Людина, хоча й перебуває у стані гріховного падіння, все ж є образом Божим. У глибинах людської душі може бути гріх, проте вона все одно залишається возлюбленим творінням Божим, яку єпископ, як пастир, не може не любити.

Любов до пастви - ось найважливіша чеснота і вимога до архієрея. Без любові до своїх духовних чад неможливо виконати архіпастирський обов'язок. Отож, возлюблений у Христі наш співбрате, намагайся виховувати в собі цю християнську чесноту, приклад якої дав нам Сам Господь Iсус Христос: «Любіть одне одного; як Я полюбив вас» (Iн. 13, 34). Це основний закон нашого життя і запорука спасіння.

А тому служіння єпископа - це служіння любові аж до самопожертви. Адже «пастир добрий життя своє покладає за овець» (Iн. 10, 11). Прикладом для кожного єпископа є Великий Архієрей, Господь наш Iсус Христос. Він є Добрим Пастирем, Який дбайливо піклується про кожну вівцю зі своєї отари. Отож і ти, наслідуючи Його, маєш турбуватися про кожну душу, яка буде вручена твоїй опіці.

Важливою і невід'ємною частиною єпископського служіння є молитва. Саме в молитві ти знаходитимеш для себе можливість спілкування з Богом та сили для архіпастирської праці.

Твоє служіння матиме особливий характер - ти будеш продовжувати виконувати обов'язки намісника цієї Святої Лаври, другої за значенням нашої національної святині. З допомогою Божою ти пастимеш словесне чернече стадо цієї обителі. Будь для нього люблячим, милосердним батьком, суворим і справедливим, охороняй його від спокус і всякого зла.

У непростий час судив тобі Господь стати єпископом. Багатостраждальні Волинська і Галицька землі сьогодні разом з усією Українською Православною Церквою і народом переживають трагедію розколу. Ось тут, як ніде, особливо гостро відчувається драматизм цього явища. Свята Почаївська Лавра протягом віків була й залишається форпостом православ'я, символом єдності та вірності канонічній Церкві. А тому перед тобою постає ще одне важливе завдання - зберегти Лавру в єдності зі Вселенським Православ'ям і Матір'ю Церквою. Саме звідси має лунати на всю Західну Україну голос любові, миру, злагоди та єдності.

Ти маєш чималий досвід служіння Святій Церкві, виконуючи обов'язки намісника в сані архімандрита. Єпископський сан допоможе тобі виконувати ці обов'язки ще краще і сумлінніше.

Твоя архієрейська хіротонія відбулася на цій святій Почаївській горі під Покровою Божої Матері і при молитовному заступництві преподобного Iова. Нехай вони й надалі не залишають тебе без своєї опіки. Будь гідним милостей Божих та цього святого місця. Вітаючи тебе з днем твоєї П'ятдесятниці, бажаємо, щоб служіння в сані єпископа було спасенним для тебе і твоєї пастви.

А тепер прийми цей жезл як символ єпископської влади і подай перше архієрейське благословення братії та народу, які сьогодні щиро молилися про тебе.
 

Церковные Таинства

—    Православная Церковь, заботясь о спасении каждого человека и ссылаясь на то, что никто не знает срока наступления своего последнего часа, призывает не откладывать крещения младенцев. Основанием для этого призыва являются слова Самого Христа: "Если кто не родится от воды и Духа, не может войти в Царствие Божие" (Ин. 3, 5).
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— Действительно, на сеансах так называемого "лечения" многие современные экстрасенсы и "целители" используют святую воду, иконы, Священное Писание и тому подобное. Но нужно помнить о том, что, как говорит апостол Павел, могут существовать даже "лжеапостолы, лукавые делатели", котороые "принимают вид Апостолов Христовых,... потому что сам сатана принимает вид Ангела света" (2 Кор. 11, 13—14).
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
181920212223
24252627282930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru