Слово на вручення жезла Преосвященному Пантелеімону, єпископу Кіцманському, вікарію Чернівецької єпархії, 1992 г.

Преосвященний єпископе Пантелеімоне! З волі Всеблагого Бога зішестя Всесвятого Духа через покладання єпископських рук залучило сьогодні тебе до архієрейського служіння, великого за своїм значенням і відповідальністю.

Перед святим вівтарем Живоначальної Трійці під час звершення Божественної Євхаристії Сам Бог - Освятитель світу вилив на тебе повноту безцінного дару благодаті священства.

Таємнича, невимовна, але серцями всіх відчута, звершилася дія Духа Божого - з'явився ще один наступник і співтаїнник апостолів.

У нелегкі для Української Православної Церкви часи ти вступаєш на шлях єпископського служіння. Православні зазнають утисків і насилля з боку розкольників. Важкий тягар несуть наші священнослужителі в різних єпархіях України. Тому той, хто бажає бути єпископом у цих умовах, за словами апостола Павла, воістину доброї справи бажає (1 Тим. 3, 1).

Апостоли та їхні послідовники виходили на ниву Божу й сіяли слово Святого Євангелія, однак сатана йшов за ними слідом, «щедрою» рукою сіючи плевели й викрадаючи вже посіяне (Мф. 13, 19-25). Посилав лжепророків, які приходили в овечій шкурі, а всередині суть вовки хижі (Мф. 7, 15); пропонував мир, а сам розділяв людей на класи, партії, рухи, раси, нації, породжуючи ворожнечу, заздрість і ненависть.

Для того щоб зло не знищило людину зовсім, щоб не загинула вона для Царства Небесного, створив Господь Свою Святу Церкву. Православна Церква є Церквою Бога живого, стовп і утвердження істини (1 Тим. 3, 15), і врата пекла не здолають її (Мф. 16, 18). Святитель Iоанн Златоуст переказує Святе Євангеліє: «Не бійтеся, що Я, - говорить Господь, - посилаю вас, немов овець серед вовків, і хочу, щоб ви були, як голуби. Я міг би вчинити інакше. Міг би не попустити вам переживати будь-яке зло й не віддавати вас, немовби овець, вовкам. Я міг би зробити вас страшнішими за левів, але краще, щоб було так, як є».

Новопоставлений єпископ повинен на все життя запам'ятати архієрейську присягу, яку він дає не людям, а Богові. З яким почуттям і настроєм ти прийняв благодать єпископства? Коли зі страхом Божим, то благо тобі, тому що цей страх виникає від усвідомлення власної немочі, духовної вбогості та смирення перед відповідальністю служіння. Але коли новопоставлений єпископ приймає архієрейство з почуттям внутрішнього самовдоволення, то благодать Божа відступить, адже Господь гордим противиться, а смиренним дає благодать. Усвідомлення висоти єпископства варто стримувати міркуваннями про власне недостоїнство та гріховність, пам'ятаючи про силу Божу, яка в нашій немочі звершується (2 Кор. 12, 9).

Єпископ повинен бути повністю відданим Христові та Його Церкві. Потрібно в немічному тілі, як у глиняному сосуді, носити сильний дух, який не зможуть здолати не лише супротивники нашої православної віри, а й сили пекла.

Не забувай, що єпископське служіння не звільняє від чернечих обітниць нестяжання та послуху. Дотримуйся їх. Оберігай себе від спокуси обійти закон церковний, навіть із добрими намірами. В історії Церкви чимало таких спроб. Одного разу порушивши цей закон, важко буде потім визначити межі дозволеного. Допустивши послаблення в незначному, ми ризикуємо втратити головне - єдність Святої Церкви. У своїх починаннях завжди намагайся берегти єдність стада Христового, єдність віри, а для цього люби всіх, із ким молитимешся і співслужитимеш, Христовою любов'ю, шануй образ Божий у кожній людині.

Нехай послужить тобі розрадою те, що хіротонія твоя звершилася в день свята ікони Божої Матері «Троєручиця». Нехай зміцнить тебе у служінні небесне заступництво твого великого небесного покровителя - святого великомученика й цілителя Пантелеймона. Будь носієм його мирного духу, поширюй щиросердний мир на ближніх твоїх, ніколи не сумуй, уповай на Бога, ревно молися, нехай надихає тебе завжди Воскресіння Христове.

А тепер прийми цей жезл як знак сили й твердості, яку дарує тобі Пастиреначальник. Нехай буде він завжди твоєю опорою в нелегкому архіпастирському служінні. Благослови віруючий православний народ, який побожно молився сьогодні з нами під час твоєї хіротонії.
 

Церковные Таинства

— Если человек очень болен, Таинство Елеосвящения совершается на дому, но существует практика соборовать и в храмах во время многодневных постов, в первую очередь, во время Великого поста.
Подробнее ...

Вопросы и ответы

— Христианин постоянно делает выбор: между добром и злом, между благочестивой жизнью и пребыванием в грехе, между Богом и мамонной. Церковь живет по своим законам, по своему внутреннему укладу, что позволяет ей не быть в водовороте "стихий века сего".
Подробнее ...

Поиск

Календарь

Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 207 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/helper.php on line 208 Deprecated: mktime(): The is_dst parameter is deprecated in /sites/mitropolit.kiev.ua/modules/mod_blog_calendar/calendarClass.php on line 114
<Январь 2011>
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272930
31      

Монастыри и храмы Киева bigmir)net TOP 100 Rambler's Top100 Mail.ru